Szemtől szemben

2017.08.14. 10:34

Fejkamerákkal szerelik fel a londoni rendőrség fegyveres erőit

A Scotland Yard hétfői bejelentése szerint az intézkedés nagyobb átláthatóságot teremt és jobban ellenőrizhetővé teszi a rendőröket. A rendőrség fegyveres erőinek tagjai a sapkájukon vagy a golyóálló sisakjukon viselik majd a kamerákat.

A 32 londoni kerületből harmincban testkamerákkal már felszerelték a Metropolitan Police Service egységeit, de az elmúlt években megfogalmazott bírálatok szerint ez nem felelt meg a céloknak, mert nem adott pontos képet egy-egy kérdéses helyzetről. A felvételek sokszor elmosódottak és rossz minőségűek voltak.

A londoni fegyveres rendőrök kameraviseléséről a brit fővárosban és az ország több nagyvárosában 2011-ben történt zavargások után született döntés. A zavargásokat egy fekete bőrű férfi halála váltotta ki, Mark Dugant rendőrök lőtték le.

A Scotland Yard közölte, egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy a fedett akciókban miként lehet használni a kamerákat.

Az új kamerákat olyan rendőrök fogják viselni, akik „jól láthatóan” fel vannak fegyverezve. Egyelőre ezer kamerát osztanak ki, október végéig pedig 22 ezret.

Matt Twist parancsnok szerint a rendőrség fegyveres tagjai rendkívül jól fogadták az intézkedést. A kamerák „jól dokumentált és pontos képet adnak a fenyegetésekről, amelyekkel szembesülnek és a gyors döntésekről, amelyeket meg kell hozniuk” – idézte a BBC a parancsnokot, aki hozzátette, a kamera mögött és a kamera előtt állók is jobban elszámoltathatók lesznek.

London polgármestere üdvözölte a fejkamerák bevezetését. Sadiq Khan szerint ez fontos lépés a rendőrség modernizálásában, illetve a beléjük vetett bizalom növelésére.

(Borítókép: MTI/AP/Alastair Grant))

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!