Irma után

2017.09.19. 10:13

Oscar-díjas színész is segíti a hurrikán utáni újjáépítést

Robert De Niro hétfőn az ENSZ-től kért segítséget a karib-tengeri kis sziget, Barbuda újjáépítéséhez, amelyet a közelmúltban szinte teljesen letarolt az Irma hurrikán.

A The Hollywood Reporter cikke szerint a Barbudán álló épületek 90 százaléka megrongálódott vagy elpusztult. A kétszeres Oscar-díjas színész, aki társtulajdonosa egy ingatlannak a szigeten, az ENSZ országaihoz és szervezeteihez fordult azt kérve, kövessenek el mindent azért, hogy ez a paradicsom ne vesszen el.

De Niro a nemzetközi szervezetnek az Irma hurrikán pusztítása miatt összehívott ülésén szólalt fel a sziget érdekében, amelynek mintegy 1400 lakosa van. A tanácskozást, amelyen az ENSZ vezetői és a hurrikán sújtotta karibi országok vezetői vettek részt, az ENSZ kedden kezdődő éves közgyűlése előtt tartották meg.

A színész romlatlan szépségű paradicsomként festette le Barbudát, amelyet sok évvel ezelőtt fedezett fel egy látogatása során. „Most azonban humanitárius válsággal állunk szemben, egy egész sziget elpusztult” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy össze kell fogni és együtt cselekedni, hogy a rászorulókon segíteni tudjanak. Az újjáépítés hosszú és nehéz folyamat lesz, de ha „együtt dolgozunk rajta, Barbuda erősebben és ellenállóbban kerülhet ki belőle” – mondta De Niro.

A színész és James Packer, az ausztrál médiamogul, Kerry Packer fia tavaly vásárolt a szigeten egy szállodát, amit Paradise Found Nobu Resortnak neveztek el.

A tanácskozáson Antigua és Barbuda kormányzója, Rodney Williams elmondta, hogy a hurrikán szörnyűséges pusztítást végzett a szigeten, a teljes lakosságot a szomszédos Antiguára kellett költöztetni. „Háromszáz év óta először egyetlen ember sem él Barbudán” – érzékeltette a helyzet súlyosságát.

A kormányzó előzetesen mintegy 300 millió dollárra (77 milliárd forintra) becsülte a sziget újjáépítésének költségeit, és hangsúlyozta, hogy Antigua egyedül nem képes ezt a feladatot elvégezni.

Borítókép: AFP PHOTO / ANGELA WEISS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!