NHL

2022.06.27. 08:53

Stanley Kupa-győztes a Colorado

A Colorado Avalanche nyerte a Stanley Kupát, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének hatodik mérkőzésén 2-1-re győzött az elmúlt két idényben bajnok Tampa Bay Lightning otthonában, és így 4-2-es összesítéssel bizonyult jobbnak.

A rájátszás legértékesebb játékosának járó Conn Smythe-trófeát a 23 éves Cale Makar érdemelte ki, aki hátvéd létére 29 pontot termelt 20 mérkőzésen.

Utoljára 52 esztendővel ezelőtt nyert ilyen fiatalon védő playoff MVP-díjat, akkor a legendás Bobby Orr 22 évesen vehette át az elismerést.   

A Denverben játszott első két találkozón a trónkövetelő előbb hosszabbítás után 4-3-ra, majd 7-0-ra diadalmaskodott. A címvédő aztán 6-2-es hazai sikerrel vágott vissza, ám a negyedik felvonásban ismét hosszabbítás után a Colorado győzött. Két nappal ezelőtt a Tampa az 54. percben ütött Ondrej Palat-találattal tartotta életben a triplázásról szőtt álmait.   

A magyar idő szerint hétfő hajnali összecsapásra sem az első meccset eldöntő Andre Burakovsky, sem pedig a túloldalon a ponterős Brayden Point nem épült fel sérüléséből.   

A Tampa arra készült, hogy a liga történetében hetedszer hetedik meccsre mentsen olyan finálés párharcot, amelyben már 3-1-es hátrányban volt. A döntők történetében 36 esetből csupán egyszer, 1942-ben fordult elő, hogy egy csapat 1-3-ról nyerni tudott: akkor a Toronto Maple Leafs 0-3-ról szerezte meg a Stanley Kupát a Detroit Red Wings ellen. A rájátszások történetében 329-ből csak 31-szer volt fordítás 1-3-ról (9,4 százalék).   

Jól kezdett a házigazda, és bár első emberelőnye kimaradt, a 4. percben egy jó letámadás után Steven Stamkos közelről ütötte a korongot Darcy Kuemper lábai között a kapuba. Az idei rájátszásban mostanáig nem kapott ki a Lightning, ha a csapatkapitánya eredményes volt. Később felpörgött a vendégcsapat is, Andrej Vasziljevszkijnek több szép védése is volt, egyszer pedig a kapuvas mentett helyette.   

A fordulást követően gyorsan egyenlített a trónkövetelő. Késleltetett kiállítás alatt Bowen Byram szolgálta ki Nathan MacKinnont, aki kapásból bombázott a hálóba. Az orosz kapus botos kesztyűjének a széle ért a koronghoz, de ez kevésnek bizonyult. A Colorado kiválóságának ez volt a 13. gólja a playoffban, amivel beérte az eddigi egyedül éllovas edmontoni Evander Kane-t. A vendégek lendülete megmaradt, egy újabb lövésük csattant a kapuvason, majd egy szép ellenakció végén Artturi Lehkonen az elé pattogó pakkot bravúrral vágta kapásból a bal felső sarokba.   

Mindkét csapat őrült iramot diktált, és a feszült hangulatban rengeteg volt az ütközés is. 

A záró játékrész hatalmas hazai helyzettel indult, Nyikita Kucserov azonban célt tévesztett. Később Vasziljevszkij védett nagyot kritikus pillanatban. Remekül őrizte a korongot a Colorado, rendre tisztán tudott cserélni, míg riválisának többször beszorult egy-egy sora, így fáradtabbak is voltak a hazai játékosok. A gólkényszerben lévő Tampa a 11. percben lőtt először kapura ebben a harmadban, az is a félpálya közeléből érkezett.   

Hat és fél perccel a vége előtt Kucserov megint ziccerbe került, ám Kuemper átért a kapáslövésre. Az Avalanche arra figyelt, hogy mindig átvigye a korongot a félpályán, onnan dobálja előre a korongot - elkerülendő a tilos felszabadításokat -, majd próbáljon letámadni, így lassítsa ellenfelét, és tartsa távol a pakkot a saját kapujától.   

Az utolsó öt percben mindent egy lapra feltéve próbált meg támadni a címvédő, míg két perccel a vége előtt Vasziljevszkij helyett is mezőnyjátékos jött be, de  még komoly helyzetet sem sikerült kialakítania. Így aztán a Tampa nem tudott triplázni - ilyenre az 1980-as évek elején volt példa, amikor a New York Islanders megszakítás nélkül négyszer diadalmaskodott -, míg Pat Maroon nem lett sorozatban negyedszer bajnok.   

A denveri klub korábban 1996-ban és 2001-ben volt Stanley Kupa-győztes.   

Stanley Kupa, döntő, 6. mérkőzés:
Tampa Bay Lightning-Colorado Avalanche 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)
-----------------------------------------------------------
gól: Stamkos (4.), illetve MacKinnon (22.), Lehkonen (33.)   

A párharcot 4-2-es összesítéssel a Colorado nyerte.   

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2022: Colorado Avalanche
2021: Tampa Bay Lightning
2020: Tampa Bay Lightning
2019: St. Louis Blues
2018: Washington Capitals
2017: Pittsburgh Penguins
2016: Pittsburgh Penguins
2015: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2013: Chicago Blackhawks

Forrás: MTI

Borítókép: Colorado Avalanche/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában