döntés

2020.01.31. 19:11

Kikerül a paralimpia programjából a kerekesszékes kosárlabda

A kerekesszékes kosárlabda pénteken kikerült a 2024-es paralimpia programjából, a sportág szereplése pedig a nyári tokiói paralimpián is veszélybe került.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség vitája áll, ugyanis a felek nem tudnak megegyezni abban, miként határozzák meg a sérültségi kategóriákat és kik szerepelhessenek a sportág tornáján.

„Elismerjük, hogy a kerekesszékes kosárlabda a paralimpia egyik népszerű eseménye, de ez nem jelenti, hogy szövetsége a szabályok felett állna” – mondta Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, aki szerint „a sportolók osztályozása egységes valamennyi paralimpiai sportág esetében”, kivétel ez alól nem lehet.

A sportvezető úgy vélte, hogy a sportági szövetség szabályai olyan sportolók részvételét is lehetővé teszik, akik más paralimpiai sportágban nem indulhatnának. Becslések szerint 50-75 sportolóról van szó.

Hozzátették: amennyiben az érintetteknek mégis sikerül megállapodniuk egymással, úgy a mostani döntés felülvizsgálható.

Kerekesszékes kosárlabdában a nőknél és a férfiaknál is amerikai aranyérem született Rio de Janeiróban.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!