kézilabda-vb

2019.01.27. 19:13

Ezt a Dániát nem lehetett megverni

Dánia válogatottja 31-22-re legyőzte Norvégia csapatát a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság vasárnapi döntőjében, Herningben.

27 January 2019, Denmark, Herning: Handball: WM, final round, final, Denmark - Norway. Denmark coach Nikolaj B. Jacobsen cheers on the sidelines with his player Mikkel Hansen (r) about a goal from his team. Photo: Axel Heimken/dpa

A két csapat a csoportkörben is találkozott egymással, akkor az olimpiai bajnok dánok 30-26-ra nyertek. A norvégok a két évvel ezelőtti után a második, a dánok pedig a negyedik vb-döntőjüket játszották, de nyernie korábban egyik csapatnak sem sikerült.

A fináléban 3-2-nél vezettek utoljára a norvégok, onnan a házigazdák Mikkel Hansen irányításával 7-2-es sorozatot produkáltak. A dánok extázisban játszottak, és egyben rendkívül taktikusan is, hiszen alaposan felkészültek az ellenfél legjobbja, Sander Sagosen semlegesítésére, és már a szünet előtt eldöntötték a meccset.

Niklas Landin a második felvonásban is bravúrosan védett, erre alapozva csapata a 47. percben már tíz góllal vezetett, és a hajrában sem történt változás a játék képében, így a dánok váratlanul nagy fölénnyel nyertek.

A dán kézilabda-válogatott játékosai ünnepelnek a trófeával.
Fotó: Liselotte Sabroe / MTI / EPA

Érdekesség, hogy a világbajnokságot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő dánok idén csak a magyar válogatottól kaptak ki – január 6-án az odensei felkészülési mérkőzésen 28-25-re -, és a tornán is a magyarokkal játszották a legszorosabb meccsüket, amikor a középdöntő első fordulójában 25-22-re győztek.

Döntő:

Dánia-Norvégia 31-22 (18-11)

a legeredményesebb játékosok: M. Hansen 7, M. Toft Hansen 5, illetve Jöndal 9, Sagosen, Johannessen 3-3

A torna álomcsapata:

kapus: Niklas Landin (dán)

jobbszélső: Ferrán Solé (spanyol)

jobbátlövő: Fabian Wiede (német)

irányító: Rasmus Lauge Schmidt (dán)

balátlövő: Sander Sagosen (norvég)

balszélső: Magnus Jöndal (norvég)

beálló: Bjarte Myrhol (norvég)

gólkirály: Mikkel Hansen (dán, 72 gól)

a legértékesebb játékos (MVP): Mikkel Hansen

Borítókép: dán öröm a döntőben

AFP / DPA / dpa Picture-Alliance / Axel Heimken

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!