Divatfőváros

2018.04.18. 17:03

Velázquez udvarhölgyei „ellepték” a madridi utcákat

A 180 centiméter magas szobrok mindegyikének sziluettje ugyanaz a jellegzetes hölgyalak, mint amely a Prado múzeumban lévő festményen látható.

Meninas Madrid Gallery. 80 sculptures in the shape of Las meninas by the painter Velázquez, fiberglass staves decorated by artists, musicians, actors or designers to promote the city as Capital of Fashion are exhibited until the month of July. In the centre of Madrid. Spain. April 15, 2018 (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

A világhírű spanyol festő, Diego Velázquez (1599-1660) ikonikus festménye, Az udvarhölgyek (Las meninas) által ihletett szobrok lepték el Madrid belvárosának utcáit.

A szabadtéri kiállítás, a Meninas Madrid Gallery keretében 80 alkotással lehet találkozni a város legfrekventáltabb helyein, például a Puerta del Solon vagy a Plaza Mayoron.

Fotó: AFP

A 180 centiméter magas szobrok mindegyikének sziluettje ugyanaz a jellegzetes hölgyalak, mint amely a Prado múzeumban lévő festményen látható.

Ezt a fehér színű, üveggyapotból készült alapot kapták meg spanyol hírességek, akik kedvük szerint festették, díszítették őket. Így született meg például a Darth Vader-jelmezbe bújtatott, illetve a tetőtől talpig növényekkel borított udvarhölgy szobra.

Fotó: AFP

A felkért alkotók között van mások mellett Ágatha Ruiz de la Prada divattervező, Enrique Ponce torreádor és Alejandro Sanz zenész is.

A textilkereskedelmi szakmai szövetség (ACOTEX), a madridi városi önkormányzat, valamint egy sor céges támogató együttműködésével megvalósult utcaművészeti kampány célja, hogy népszerűsítse Madridot mint divatfővárost, és erősítse a bevásárlóturizmust.

A szobrok július elejéig maradnak a spanyol főváros utcáin, majd elárverezik őket, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!