a Müpában

2018.09.19. 13:19

Különleges utazásra invitál az ütős lengyel világzene

Erőteljes női ének, különleges hangszerelés, a múlt és a jövő, valamint a keleti és a nyugati világ izgalmas találkozása, amitől a legszkeptikusabb hallgatóság is képes transzba esni – többek között ez jellemzi a Warsaw Village Band zenéjét.

Fotó: Radek Polak

A legismertebb és legnépszerűbb lengyel világzenei formáció az Európai Hidak fesztivál keretein belül szeptember 21-én hívja különleges utazásra a közönséget a Müpában.

A „varsói falusi banda” produkcióiban közös hangra talál a városi és a falusi kultúra, a múlt és a jövő, az archaikus és a modern, valamint a keleti és a nyugati világ. Ezek a hívószavak ma megszokottnak – és talán közhelyesnek – tűnhetnek a világzenében, a Warsaw Village Band viszont valóban anyanyelvi szinten, a lehető legmagasabb minőségben használja őket.

A banda 1998-ban alakult meg és azóta konzekvensen ápolja a „következő nemzedék hagyományát”, az archaikus népi hangszereket

- a cimbalmot, a tekerőt, a keretes dobot és a 17. századig visszanyúló „suka” hegedűt – könnyedén társítva dubos elektronikával vagy hiphoppal. A banda varázsa azonban nemcsak a különleges hangszerelésben rejlik, hanem az erőteljes női énekben is: elég csak feldobniuk egy ősi dallamot, amibe aztán „belekapaszkodnak”, és addig improvizálnak a motívumaival, míg „el nem szállnak vele”.

A Nord című albumon észak felé fordultak – a kultikus svéd Hedningarna közreműködésével -, a legújabb, Sun Celebration című korongon pedig a Nap nyomába szegődtek, a galiciai Mercedes Peón, az iráni Kayhan Kalhor, az indiai Ustad Liaquat és a Dhoad Gypsyes from Rajasthan társaságában a szúfi zenék spiritualizmusát oltva a varsói transzba. Ellenállhatatlan kalandozás ez a horizonton túlra, és a Napnál is veretesebben.

Borítókép: Radek Polak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!