hogyan írta meg?

2018.09.20. 12:27

J. K. Rowling alteregója nevében nyilatkozott új krimijéről

A Harry Potter könyvek írójának ez lesz a negyedik bűnügyi regénye.

British author J. K. Rowling poses upon arrival at the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London on February 12, 2017. / AFP PHOTO / Justin TALLIS

Forrás: AFP

Fotó: Justin Tallis

A Lethal White az írónő Robert Galbraith néven jegyzett negyedik krimije, amelynek főhőse Cormoran Strike magándetektív. A héten megjelent bűnügyi regényről a brit szerző írói alteregója nevében nyilatkozott a The New York Timesnak.

Galbraith „pályafutásáról” elárulta, hogy korábban a brit hadsereg különleges nyomozócsoportjánál dolgozott, majd leszerelése után egy biztonsági szolgálathoz szegődött, míg első regényét írta. Nem lépett a nyilvánosság elé, nem engedte magát fotózni és nem adott interjúkat, részben foglalkozása, részben Rowlinghoz való bámulatos hasonlósága miatt. Kiadójához, a Little, Brownhoz is egy veterán barátja ment el helyette – mondta.

A krimi műfajában az vonzza, hogy a kibogozandó rejtélyt ezerféleképpen lehet bemutatni. Minden eddigi írásában szerepeltek krimis elemek, ahogy a Potter-könyvekben is.

Elmesélte, hogy regénysorozat nyomozója, Cormoran Strike keresztnevét úgy akarta megválasztani, hogy azzal a főhős elhunyt anyjára utaljon, aki annak idején Cornwallba tért haza családjához, hogy megszülje. Tehát egy kelta eredetű nevet adott neki, a St. Michael-hegy mesebeli óriásának nevét, ami egyébként a detektív alkatához is remekül passzol.

A Strike vezetéknév pedig úgy született, hogy rövid, egytagú szót keresett és ez azonnal megtetszett neki, amikor egy kelta szokásokról szóló könyvben meglátta. Mint hozzátette: a Strike nem kelta név, de mivel a magányos nyomozó nem is igazán tartozik sehova, ez éppen megfelelt a szándékainak.

A szerző elmondta, hogy íróként hatással volt rá valamilyen módon mindaz a sok könyv, amelyet gyermekkora óta olvasott.

Olvasmányai között említette Georgette Heyer, Ian Fleming, Dodie Smith, William Thackeray, P. G. Wodehouse, Evelyn Waugh, Katherine Mansfield és Colette francia írónő munkáit.

A regényei írása közben nagy hatással van rá a zene is, Galbraith a Lethal White-ban nyolc számot említ meg, köztük a Kasabiantól a Cutt Off és Bob Marleytől a No Woman, No Cry című dalt. De mint mondta, a listához sorolná Leonard Cohen So Long Marianne, David Bowie Heroes és Andrea Ross White Horses című számait is, amelyek a regény egyes karaktereihez illenek.

Az interjúban arról is beszélt, hogy

mielőtt belefogna az írásba, nagyon alaposan eltervezi a cselekményt és pontosan tudja, hogyan halad a végkifejlet felé, mi lesz a vége.

A Lethal White-hoz kilenc oszlopból álló táblázatot készített, amelyben különböző színekkel rendszerezte a regény fontos elemeit.

Az író végül azt is megígérte, hogy folytatja a regénysorozatot, a következő Cormoran Strike-könyv ötlete már meg is van.

Borítókép: AFP PHOTO / Justin TALLIS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!