meglepetés a régiségboltban

2021.07.01. 16:01

Eddig ismeretlen Mozart-portrét találtak egy barokk cukorkásdobozon

Az ifjú Mozart egy eddig ismeretlen portréját, a zenetörténet egyik lerégebbi rajongói ereklyéjét találhatták meg egy francia barokk cukorkásdobozon.

Portrait de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - peinture de Barbara Krafft,(1764-1825) 1819. Societe des amis de la musique,(Gesellschaft der Musikfreunde, Vienna, Austria) Vienne. ©Costa/Leemage (Photo by Costa / leemage / Leemage via AFP)

Fotó: Leemage via AFP

A 2018-as felfedezésről a Mozart's Portrait on a French Box of Sweets című, Bécsben csütörtökön bemutatott könyvében számol be az Alsó-Ausztriában élő belga zenetörténész, Stefaan Missinne.

Missinne könyvének borítója, rajta a dobozka Mozart-képével

Missinne, az Amerikai Mozart Társaság tagja egy rövid salzburgi látogatása alkalmával, egy Mozart szülőhelyétől mindössze 300 méterre fekvő régiségboltban figyelt fel a szerényen meghúzódó, papírmaséból és teknőspáncélból fabrikált, 10 centiméter átmérőjű kerek dobozra, fedelén egy fiú arcképével.

A zenetörténész megállapította, hogy az 1766-ban készült doboz Párizsból való, ahol a csodagyerek Mozart tízévesen adott koncertet. Missine szerint a Vernis Martin márkájú bonbontartó az ifjú zeneszerző egy francia női rajongójának megrendelésére készülhetett Mozart arcképével.

A szerző a könyvben egyfajta tudományos krimibe illő módon, Bécsbe és Párizsba tett látogatásokkal, számos szakértői interjúval, a doboz és a képmás tudományos vizsgálatával, más létező, bizonyosan a gyermek Mozartot ábrázoló arcképekkel való összehasonlítással igyekszik bizonyítani, hogy a cukorkásdobozon látható arckép valóban Wolfgang Amadeus Mozartot ábrázolja.

Borítókép: Barbara Krafft osztrák festőművész Mozartról készített portréja 1819-ből

Címkék#Mozart

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!