eredeti funkció

2021.06.11. 10:08

Kétszáz év után újra látogatható a múzeummá alakított párizsi palotaépület

A 12 ezer négyzetméteres épület látogatói megismerhetik, milyen volt egykor a királyi bútorraktár.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kétszáz év után újra látogatható a múzeummá alakított párizsi palotaépület, az Hotel de la Marine, amelyet csütörtökön Emmanuel Macron avatott fel.

A történelmi épület az ország új látványosságává válik – mondta francia államfő.

A palota a 18. században épült, négy éven át tartó renoválással alakították át egy múzeumból, étteremből és irodákból álló komplexummá. Az átalakítás mintegy 130 millió euróba (44,9 milliárd forintba) került.

Az Hotel de la Marine-ban volt egykor a királyi bútorraktár. Bizonyos értelemben ez volt az első képzőművészeti múzeum, mivel egyes napokon a páncélokkal, fegyverekkel, faliszőnyegekkel és aranyművesek munkáival díszített termeket megnyitották a nyilvánosság előtt.

A 12 ezer négyzetméteres épület látogatói megismerhetik, milyen volt egykor a királyi bútorraktár, megtekinthetik a rokokó csillárokkal és a 18. századi antik bútorokkal teli termeket.

A forradalom évében, 1789-ben kifosztották a Hotel de la Marine-t. Ezt követően a tengerészeti minisztérium költözött az épületbe, 2015-ig itt volt a székhelye.

A központi Concorde téren található palotaépület szombattól lesz látogatható. Helyet kap itt a FIFA nemzetközi futballszövetség egyik fiókja is. Előreláthatóan ősszel a komplexum egyik részében a projekt fontos támogatójaként közreműködő Katari Állam legendás gyűjteményét is bemutatják.

A palota 2014 óta a Nemzeti Emlékművek Központja kezelésében áll, a közintézményhez tartozik például a párizsi Diadalív és a Panthéon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!