gyász

2021.04.11. 10:59

Elhunyt June Newton ausztrál portréfotós, Helmut Newton özvegye

Elhunyt June Newton ausztrál portréfotós és színész, a néhai Helmut Newton német-ausztrál fotóművésznek, a divat- és reklámfotózás forradalmasítójának özvegye.

A berlini Helmut Newton Alapítvány közlése szerint az Alice Springs művésznéven is ismert fotóművész 97 évesen, pénteken halt meg Monte-Carló-i otthonában. „Egy nagyszerű ember és nemzetközileg elismert fotográfus elvesztését gyászoljuk” – írta honlapján az alapítvány.

A portréfotós June Brown néven született az ausztráliai Melbourne-ben 1923-ban. Színésznőnek tanult és June Brunell művésznéven lépett fel színházakban. 1947-ben találkozott Helmut Newton zsidó származású német fotóssal, aki a nácik elől menekült Melbourne-be és ott épp fotóstúdiót nyitott. Egy évvel később összeházasodtak, és csaknem 60 évig éltek együtt, egészen addig, amíg a férfi 2004-ben 83 évesen Los Angelesben életét nem vesztette egy autóbalesetben.

June Newton 1970-ben férjével együtt Párizsba költözött, ahol saját karriert indított Alice Springs néven, és hamarosan elismert, portrékra szakosodott fotóssá vált maga is.

„Alice Springs nemcsak dokumentálta a hírességek és névtelen kortársak megjelenését, hanem megragadta karizmájukat, aurájukat is. Az embereket nézve főleg az arcukra koncentrált” – olvasható az alapítvány weboldalán.

A párnak több közös kiállítása volt szerte a világon, June Newton első önálló portrékiállítása 1978-ban Amszterdamban nyílt meg, ezt további nemzetközi bemutatkozások követték.

„Az Alice Springs által bemutatott művészek, színészek és zenészek névsora a nemzetközi kulturális élet egyfajta ki kicsodája az Atlanti-óceán mindkét partján” – írta az alapítvány, hozzátéve, hogy Newton sok portrét magazinok (Vanity Fair, Elle, Vogue) megbízásából készített, másokat azonban saját kezdeményezésre. Alanyai között olyanok szerepeltek, mint Ives Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Billy Wilder, Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Madonna vagy a Hells Angels.

Helmut és June Newton 1981-ben költözött Monte-Carlóba. Helmut Newton halála után June nyitotta meg Berlinben a Helmut Newton Alapítványt, amelyet még férje hívott életre néhány hónappal a halála előtt. Haláláig June volt az elnöke az alapítványnak, ebbéli minőségében kortárs fotókiállítások jelentős helyszínévé változtatta a berlini Fotográfiai Múzeumot.

A művészvilág June Newtonnal nagy és jelentős fotográfust veszített el, aki elsősorban empatikus portréfotóival állított mércéket mások elé – méltatta az elhunytat Hermann Parzinger, a Berlin-környéki állami múzeumokat tömörítő Poroszországi Kulturális Javak Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!