aukció

2021.04.19. 15:45

Akár 58 millió dollárt is megérhet egy csaknem százéves kínai festmény

A kép legutóbb 2006-ban cserélt gazdát 53,9 millió hongkongi dollárért.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Várakozások szerint akár 58 millió dollárt (17,4 milliárd forint) is megérhet egy licitálónak Hszü Pej-hung kínai művész 1924-es festménye, amelyet az eddigi „legmagasabb leütési árra becsült ázsiai műalkotásként” bocsátanak árverésre jövő hónapban Hongkongban.

Az aukciót bonyolító Christie's szerint a Rabszolga és oroszlán című olajfestmény leütési árát 45 millió és 58 millió dollár közé becsülik. Az alkotást Pekingben és Sanghajban is kiállítják a május 24-ére meghirdetett egytételes aukciót megelőzően.

A festmény legutóbb 2006-ban cserélt gazdát 53,9 millió hongkongi dollárért (6,9 millió amerikai dollárért), amely akkor aukciós rekord volt a kínai olajfestmények esetében.

A képen, amelyet a kínai művészettörténet egyik legjelentősebb olajfestményeként tartanak számon, egy barlangban bujdosó rabszolga és egy oroszlán látható. A festmény alapjául szolgáló történet a római mitológiában gyökerezik: egy szökött rabszolgát elfogtak és egy oroszlán elé vetették a Colosseumban, ám a ragadozó nem támadta meg a rabszolgát, mivel az korábban eltávolított egy tüskét az állat mancsából. Végül mindkettőjüket szabadon engedték.

A Christie's szerint nem gyakran kerül a piacra ilyen típusú, méretű és presztízsű alkotás.

Az aukciósház szerint nagy az érdeklődés a modern és kortárs mesterművek iránt, és a piac várhatóan erős is marad.

Tavaly a becsült ár csaknem négyszereséért, 41,8 millió dollárért cserélt gazdát egy ritka, 700 éves kínai tekercsfestmény a Sotheby's hongkongi árverésén.

A Jüan-dinasztiabeli művész, Ren Renfa (1255-1327) két méter hosszú alkotása öt részeg herceget ábrázol, ahogyan négy kísérőjükkel együtt hazafelé tartanak lóháton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!