gyász

2021.01.25. 16:08

Meghalt Arik Brauer osztrák művész

Színpompás képzőművészeti alkotásaival nemzetközi elismertségre tett szert, hazájában dalszerzőként is nagy népszerűségnek örvendett.

Kilencvenkét éves korában meghalt Arik Brauer osztrák festő, költő és zenész.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió hétfői híradása szerint az idős művész vasárnap hunyt el. Halálának okát nem közölték.

Az 1929-ben, Erich Brauer néven született művész szülei zsidó származásúak voltak. Édesapja koncentrációs táborban halt meg, Ariknek bujkálva sikerült túlélnie a holokausztot.

A háború után Brauer művészetet és zenét tanult. Ez a két szenvedélye egész életét végig kísérte.

Színpompás képzőművészeti alkotásaival nemzetközi elismertségre tett szert, hazájában dalszerzőként is nagy népszerűségnek örvendett.

Ernst Fuchs és Friedensreich Hundertwasser osztrák művészekhez hasonlóan Brauer is kipróbálta magát az építészetben: ő tervezte a Brauer-házként ismert bécsi épületet, az osztrák főváros egyik templomának homlokzatát, valamint az izraeli Haifa egyik bevásárlóközpontját díszítő falfestményeket.

„Meghalt Arik Brauer. Kevés hozzá hasonló művésszel büszkélkedhet hazánk. Festő, zenész, tanár, tehetségét és adottságait aligha lehet pontosan számba venni – írta Alexander Van der Bellen osztrák államfő Twitter-üzenetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!