jövőre kezdhetik a helyreállítást

2020.01.05. 18:09

Még beomolhat a Notre-Dame mennyezete

A „Notre-Dame még nem menekült meg”, a tűzvész sújtotta katedrális továbbra is veszélyben van – közölte vasárnap a székesegyház újjáépítéséért felelős kormánybiztos.

Members of The Police Identite Judiciaire walk inside the Notre-Dame-de Paris Cathedral in Paris on April 16, 2019, a day after a fire that devastated the building in the centre of the French capital. - Pledges from French billionaires, businesses and the public sector to help rebuild Notre-Dame cathedral have reached nearly 700 million euros (790 million dollars) amid an outpouring of public support for one of Europe's most iconic monuments. (Photo by Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP)

Forrás: Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP

Fotó: AFP

Jean-Louis Georgelin tábornok, korábbi vezérkari főnök szerint még mindig fennáll a veszélye annak, hogy a boltíves mennyezet beomlik. A boltívek jelenlegi állapota nem teljesen ismert, vagyis nem garantálható, hogy a mennyezet nem omlik be – mondta a katedrális helyreállítását vezető kormánybiztos egy interjúban, amelyet egy francia médiacsoportnak adott.

A tábornok szerint még olyan perdöntő és kényes feladatok várnak megoldásra, mint a templom körüli állványzat elbontása, vagy a boltívek állapotának pontos felmérése és a tetőre hullott törmelék eltávolítása.

A Notre-Dame épp felújítás alatt állt, amikor tavaly április 15-én lángba borult a 850 éves gótikus templom. A tűzben teljesen megsemmisült a 90 méter magas és 750 tonnás úgynevezett huszártorony.

Georgelin szerint 2020 közepéig el kell bontani az állványzatot, jövőre pedig meg kell kezdeni a helyreállítást.

A tábornok megnyugtatónak nevezte a templomról született szakértői megállapításokat, amelyek szerinte megerősítik, hogy jó utat választottak a kárelhárításra és helyreállításra.

A kormánybiztos elmondta, hogy még nem született döntés arról, milyen formában és milyen anyagból (fából, fémből vagy betonból) építik újjá a huszártornyot és a tetőt.

Korábban a székesegyház elöljárója is azt mondta, hogy csak 50 százalék esély van a templom megmenekülésére, és ő is az állványzat elbontását nevezte a legégetőbb, de legkényesebb feladatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!