Gyász

2019.12.31. 15:33

Meghalt Harry Kupfer német operarendező

Hosszas betegség után hétfőn hunyt el Berlinben.

13 March 2019, Berlin: Director Harry Kupfer smokes during the break of the photo rehearsal of Handel's opera "Poros" in a courtyard of the Komische Oper. Premiere of the piece is on 16.03.2019. Photo: Soeren Stache/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Nyolcvannégy éves korában meghalt Harry Kupfer, az egyik legsikeresebb német operarendező – jelentette be a berlini Komische Oper, amelynek 21 éven át volt az igazgatója.

Hosszas betegség után hétfőn hunyt el Berlinben – közölte a dalszínház.

Az 1935-ben született Kupfer a Német Demokratikus Köztársaságban kezdte karrierjét 1958-ban. Dolgozott az egykori Karl-Marx-Stadtban – a mai Chemnitz -, Weimarban és Drezdában és 1981-ben lett a Komische Oper igazgatója. Több mint 140 operát állított itt színpadra, köztük Richard Wagner műveit.

Nemzetközi hírnévre 1978-ban tett szert, amikor a Bayreuthi Ünnepi Játékokon megrendezte A bolygó hollandit. Szorosan együttműködött Daniel Barenboimmal, akivel először Wagner Ring-ciklusát vitte színpadra 1988-ban szintén Bayreuthban.

Kupfer rendezett operákat Sydneyben, Salzburgban, New Yorkban, Barcelonában, Helsinkiben és Sanghajban is. Idén visszatért a berlini operaházba, ahol Händel Poro című operáját állította színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!