Fel a fejjel

2017.08.09. 15:14

Koncerten szólaltatják meg a buchenwaldi hegedűt

Bruno Apitz író híres buchenwaldi hegedűjén a koncentrációs táborban komponált és játszott műveket hallhat a közönség.

Matthias Wollong német hegedűművész egy szeptemberi koncerten Erfurtban szólaltatja meg a hangszert, amely a híres német író, a buchenwaldi koncentrációs tábor egykori rabja tulajdonában volt.

„Bizonyított, hogy Apitz ezen a hegedűn játszott Ernst Thälmann illegális búcsúztatásán a lágerban” – mondta Rikola-Gunnar Lüttgenau, a buchenwaldi emlékhely aligazgatója. Az egykori német kommunista vezetőt 1944-ben ölték meg Buchenwaldban.

Az igazgatóhelyettes elmondása szerint az intézmény tulajdonában van több olyan hangszer, amely egykori foglyok hagyatékából származik, de Apitzé az egyetlen hegedű.

Régóta érlelődött a gondolat, hogy a táborban előadott zeneszámokat ismét bemutassák. A koncert ötlete Amnon Weinstein izraeli hegedűkészítőtől származik, aki olyan hegedűket gyűjt, amelyek története összekapcsolódik a holokauszttal. Az ő tulajdonában lévő hegedűk azonban főként olyan zenészektől származnak, akik az auschwitzi koncentrációs táborban haltak meg – emelte ki Wollong és Lüttgenau.

Wollong elmondta, nagyon izgalmasnak tartja a projektet, eljátszik a koncerten lágerben komponált zenéket is, például a Kopf hoch (Fel a fejjel) című dalt. Felhangzik a Thälmann búcsúztatásán játszott dal is, valamint Bach művei.

A koncertet az Achava kulturális fesztivál keretében rendezik meg szeptember 7-én.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!