Krimi

2023.08.17. 15:33

Magyar túrázócsoport került bajba az Alpokban, több gyerek is volt velük

Osztrák rendőrök és hegyimentők hozták le őket a Karavankák-hegyláncról csütörtökre virradóra.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: kasakphoto

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból – három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból – álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon (via ferrata).

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről.

A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol - az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében - észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. 

A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnan hegyimentők hozták le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt.

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában.

A Hochstul – szlovénül Veliki Stol – a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban.

A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!