Van, aki jól jár

2022.10.31. 14:42

Így keresnek a spekulánsok a háborún

Bár ukránok milliói kénytelenek otthonukat hátrahagyva a világot a nyakukba venni, és bár európaiak milliói rettegnek attól, hogy az egeket érő energiaárak és a szankciós infláció miatt ellehetetlenül a megélhetésük, azért vannak, akik rengeteget keresnek a háborún, egyenesen mások tragédiáján nyerészkedve – mutat rá az Origo összeállítása.

1531369733

Forrás: Shutterstock

Ahogy arról már lapunk is többször beszámolt az elmúlt napokban, Ukrajna gazdasága katasztrofális állapotban van, kijelenthető, hogy az ország gyakorlatilag államcsődben van. Közben hatalmas összegekre van szüksége ahhoz, hogy fedezze kiadásait, és ha nem kapna külföldi segítséget, nem tudná kifizetni az állam fenntartását: még a nyugdíjakra, szociális kiadásokra sem lenne pénze.

Nemcsak az ukránok, az európaiak is érzik a háború súlyát, az elszálló energiaárak és a szankciós infláció minden európai polgárt érint. Ha véget érne a háború, az nem csak a háború sújtotta ország népének, hanem egész Európának könnyebbséget hozna - mutat rá cikkében az Origo, amely szerint a háború ugyanakkor igen jól jövedelmező üzlet másoknak, akiknek így az az érdeke, hogy a háború elhúzódjon.

Ezek a globalista körök elvárják Brüsszeltől, hogy az Európai Unió finanszírozza Ukrajna működését, annak ellenére is, hogy nyilvánvaló: ezek a támogatások soha nem fognak megtérülni. Így azonban tovább folytatódik a háború, hiszen a valódi megoldást csak a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelentené.

 

Vannak, akiknek épp ez számít, hiszen a fegyverek és az energiahordozók kereskedői, a pénzügyi spekulánsok és Amerika is megtalálja számításait, és profitál a háborúból.

 

– Különösen szomorú, hogy míg Európa az Egyesült Államok kénye és kedve szerint táncolva tulajdonképpen lábon lövi magát, addig a világ vezető hatalmai megerősödve kerülnek ki a konfliktusból – idézi az Origo cikke ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjét, aki azt is hozzátette:

"Az Egyesült Államoknak akár érdeke lehet, hogy ez a háború elhúzódhasson, hiszen amellett, hogy a háborúkkal összefüggésben álló üzletágak számára felhajtóerőként jelenik meg egy ilyen konfliktus, ez is – mint oly sok egyéb háború, amelyben az USA érdekelt volt, vagy tényleges szereplőként részt is vett – kellően távol zajlik határaitól."

Milyen üzletágak húznak hasznot a háborúból?

A Világgazdaság számolt be róla, hogy az elemzői várakozások feletti negyedéves profitról jelentett pénteken

az amerikai olajvállalat, a Chevron: a 11,2 milliárd dolláros nettó eredményük minden idők második legmagasabbja.

A portál szerint a javuló eredménydinamika mögött a kifejezetten kedvező működési környezet állt, vagyis az olaj és gáz iránti globális keresleti boom mellett az amerikai olajmezők növekvő kihasználtsága.

A negyedéves profit majdnem duplája a tavalyi harmadik negyedévesnek; ez egyébként már akkora nyereség, hogy a Reuters beszámolója szerint az olajvállalatok az extra magas profit miatt továbbra is a támadások kereszttüzében állhatnak.

Akárhonnan nézzük, a vezető olajtermelők mondhatni tényleg fürdenek a profitban: a Chevron csúcsvezetői elégedettek lehetnek a negyedéves profitjukkal, de fejet kell hajtaniuk a rivális Exxon Mobil teljesítménye előtt, ők ugyanis 19,7 milliárd dolláros adózott eredményt produkáltak.  

 

Az amerikai olajszektor piacvezetője az idei év első kilenc hónapjában 43 milliárd dollár adózott nyereséget ért el.

 

Érdekesség, hogy ez az összeg 19 százalékkal magasabb a 2008-as évi eredménynél is, pedig akkor az olaj hordónkénti ára mindenkori rekordon volt. Az Exxon egyébként azt közölte, hogy idén 15 milliárd dollár osztalékot fizet a részvényeseknek.

És ott van a gáz is

Nyilvánvaló, hogy miután az orosz gáz csak korlátozottan érhető el Európában, azok, akik tudnak szállítani, hasznot húznak a dologból. Érdekesség, hogy az USA mellett Norvégia is nagy nyertese ennek a helyzetnek. (Nem véletlen, hogy az egyébként következetlen és amerikabarát külpolitikusnak tartott francia elnök, Emmanuel Macron összeomló népszerűsége miatt hirtelen az Egyesült Államokat és Norvégiát kezdte szidni.)

Jelenleg

 

Norvégia a legnagyobb földgázexportőr Európában, a szállításokból idén 94 milliárd eurós bevételt vár, ami 65 milliárdos növekedés a tavalyihoz képest.

 

Az Északi Áramlatok elleni támadás és az orosz vezetékes szállítás teljes kiszámíthatatlansága miatt még inkább felértékelődött a norvég energiahordozók szerepe, erről a Mandiner számolt be.

Természetesen a gázpiacon különösen érdekelt az Egyesült Államok is, amely évek óta lobbizik azért (sikeresen), hogy cseppfolyósított földgázt adjon el az EU országainak. Ezen országok áramellátása ráadásul nagyban függ attól, hogy van-e gáz, vagy nincs.

A fegyver és a gyógyszer minden idők legnagyobb biznisze

Szinte már történelmi ténynek számít, hogy a fegyver- és a gyógyszergyártás a két legjövedelmezőbb iparág. Éppen emiatt éri meg egyes szereplőknek a háború.

Ukrajnának is rengeteg fegyvert küldenek a nyugati hatalmak, az Egyesült Államok leginkább. Érdekesség azonban, hogy a francia fegyvereladások is megugrottak a háború kitörése óta.

2021-ben a francia fegyverexport több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Tavaly az ágazat minden idők harmadik legjobb eredményét érte el. A megnövekedett export elsősorban vadászgépekre érkezett megrendeléseknek köszönhető, amelyekből több országba is ad el a francia vezetés. Emellett Franciaország Ukrajnát is bőkezűen támogatja ágyúkkal és egyéb háborús felszereléssel. Erről a V4NA nemzetközi hírügynökség értesülése alapján az Origo is beszámolt.

Mint kiderült, a tavalyi év minden idők harmadik legnagyobb összegű fegyverexportját eredményezte Franciaország számára, ráadásul Franciaország igencsak bőkezűen támogatja fegyverrel a február óta háborúban álló Ukrajnát is. Florence Parly volt miniszter áprilisban azt írta a Twitteren, hogy Franciaország kiáll Ukrajna mellett és több Caesar típusú önjáró tüzérségi ágyút, valamint többezer lövedéket szállítanak az országba.

A Le Monde francia baloldali napilap pedig már március elején (örömmel) beszámolt arról, hogy néhány tucatnyi Milan páncéltörő rakétát szállít Franciaország Kijevbe, ezt megelőzően pedig, közvetlenül a háború kitörése után, védőfelszerelést, sisakot és golyóálló mellényt biztosított Franciaország az ukrán katonák számára.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!