Palaolaj

2022.07.30. 17:00

Bajban van az amerikai olajkitermelés

A palaolaj és palagáz kitermeléséhez szükséges berendezések piacán a kereslet jóval meghaladja a kínálatot, így veszélybe kerülhet az USA olaj- és LNG-exportja – írja a Világgazdaság.

Folyamatos nyomás alatt tartja az amerikai kormányzat a hidraulikus kőzetrepesztéses technológiát alkalmazó amerikai olaj- és gázcégeket. Egyrészt a hazai kitermelés növelése révén szeretné lenyomni a világpiaci olajárakat, másrészt az exportot akarja felhasználni arra, hogy növelje befolyását a globális, de főleg az európai olaj- és cseppfolyós gáz (LNG) piacán. 

Az amerikai LNG-kivitel az idei első félévben  12 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi helyzethez képest, így meghaladta a másik két LNG-nagyhatalom, Katar és Ausztrália exportját. A száz dollár környéki olajár és az egekben lévő gázárak a magánszektor számára vonzóak is az új mezők nyitásához, viszont komoly problémát okoz, hogy nincs elegendő berendezés a kitermelés növeléséhez. 

– A következő másfél év során a kitermelésnövelés legfőbb akadálya a berendezések hiánya marad– nyilatkozta a Reutersnek Robert Drummond, a NexTier Oilfield Solutions nevű palacég vezérigazgatója.  

Borítókép: Illusztrációfotó / NurPhoto via AFP / Bastiaan Slabbers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!