Légi közlekedés

2022.07.02. 08:40

Amerikai szakminisztérium ellenőrzi a Boeing repülőgépgyártás FAA felügyeletét

Az amerikai közlekedési minisztérium megkezdte annak az átvilágítását, hogy a szövetségi légügyi hivatal (FAA) miként felügyelte a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártását.

A minisztérium közleménye szerint 

az ellenőrzés célja annak felmérése, hogy az FAA hogyan felügyelte különösen a gyártás során felmerülő problémák felismerését és megoldásukat, illetve az alkalmazottakra nehezedő nyomással kapcsolatos panaszokra adott válaszokat.  

A minisztérium megjegyezte, hogy "2019-től számos kérdés merült fel a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártásával kapcsolatban". Ennek fényében kérvény érkezett az amerikai törvényhozóktól, hogy kezdjék meg annak ellenőrzését, hogy az FAA miként végezte a gyártás felügyeletét.   

A Boeing 737 MAX közlekedését két baleset után felfüggesztették. 2019. március 10-én az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737 MAX 8-as repülőgépe lezuhant Etiópiában, 157 ember halálát okozva. 2018. október 29-én 189 ember esett áldozatul a Lion Air hasonló típusú repülőgépének lezuhanásának Indonéziában. A Boeing vezetése ezt követően elismerte, hogy mindkét esetben meghibásodott az átesésvédelmi rendszer (MCAS), mielőtt a repülőgépek lezuhantak. Ezt követően számos ország felfüggesztette az ebbe a sorozatba tartozó repülőgépek üzemeltetését.

Borítókép: NELSON ALMEIDA / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!