Egyedi adóztatást javasolnak

2022.06.23. 11:01

Sokkoló tartalommal jelent meg az unió dohány-feketepiacát elemző tanulmány

Az EU-nak és a WHO-nak a dohányzás visszaszorítására alkalmazott hagyományos eszköztára, az adóztatás, a tiltás csődöt mondott egy, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint.

A jövedéki adó emelése egy szinten túl teljesen alkalmatlan a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálják - olvasható a KPMG gondozásában megjelent, az Európai Unió feketepiacát elemző tanulmányban. Az elemzés szerint a felmérési adatok súlyos képet festenek Európa mintaországáról, Franciaországról, ahol a cigaretta adóztatása az egekben van, az egyencsomagolást elsőként vezették be, az elrettentő figyelmeztetések mindenhol láthatóak. A dohányzás visszaszorítása terén ellentétes hatást érnek el ezek az eszközök. Az elemzésben taglalják, hogy a drasztikus túladóztatással a cigarettahamisítás olyan lendületet vett, mint sehol máshol, sőt a hamis francia termékek adják az európai mennyiség harmadát.

Az illegális piac 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevételt juttatott a bűnözők kezére a francia állami költségvetés helyett, az illegális fogyasztás a 2017-es 13%-ról 29%-ra emelkedett. 

Felülvizsgálják

A legkárosabb dohány- és nikotintermékek, például a cigaretta és a füstmentes, potenciálisan kevésbé káros alternatívák közötti nagyobb különbségtétel hatékony módja lehet a közegészségügy javításának, miközben fenntartja az adóbevételeket, amelyek a jelenlegi nehéz körülmények között az állami költségvetés számára nélkülözhetetlenek - olvasható a tanulmányban. Az Európai Bizottság (EB) jelenleg is dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán. Az EB legutóbbi bejelentései alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne.

Quit,Smoking,-,Male,Hand,Crushing,Cigarette
A kép illusztráció 
Forrás: Shutterstock

A  KPMG elemzése szerint egyre nagyobb a konszenzus a szakértők között, akik a különböző dohány- és nikotintermékek egyedi adóztatását javasolják: a cigarettát arányaiban magasabb, míg a füstmentes termékeket, például az e-cigarettákat és a hevített dohánytermékeket alacsonyabb adókulccsal adóztatnák.

A cigaretta égés nélkül fogyasztható alternatíváinak differenciált adóztatását már minden európai tagállam és az Egyesült Királyság is alkalmazza. Az EU-ban számos ország (Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Görögország, Olaszország, Portugália és Bulgária) hozott olyan jogszabályi rendelkezéseket, amelyek a termékeket kockázati profiljuk alapján különböztetik meg. Az elemzés az EU egészére vetítve kiemeli: az illegális cigarettaforgalom több mint 35 milliárd szál, aminek a harmada nem ellenőrzött, hamis termék. Más jellegű adóztatással 10 milliárd eurónyi forrást szedhettek volna be a tagállamok - áll a tanulmányban.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!