átszervezés

2019.11.26. 22:02

Masszív leépítést tervez az Audi

Az Audi 9500 munkahely megszüntetésére készül két németországi üzemében, értesült a német Handelsblatt. A húsz éve nem látott leépítési hullám az anyakonszern Volkswagennél 2015 végén kirobbant dízelbotránnyal, valamint a német gazdaság idei megtorpanásával függhet össze.

Trainee David Lubojanski (3rd year production mechanic) attaching the front end piece to an Audi together with a colleague on an assembly line at the Audi factory in Ingolstadt, Germany, 15 December 2016. Photo: Andreas Gebert/dpa

Forrás: AFP / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE

Fotó: ANDREAS GEBERT

Az Audi 9500 munkahely megszüntetésére készül németországi gyáraiban, Ingolstadban és Neckarsulmban, adta hírül kedden a német Handelsblatt. A húsz éve nem látott mértékű leépítés a vállalat vezetése és az üzemi tanács közötti tárgyalások eredménye, amelyek célja a Volkswagen (VW) leányvállalatának átszervezése. A Volkswagen konszern ugyanakkor kötelezettséget vállalt 2000 új munkahely létrehozására Németországban. Ezen kívül garantálja, hogy a két üzemben tovább dolgozó 50 ezer alkalmazottat újabb tíz évig, 2029 végéig tovább foglalkoztatja – írja a V4NA.

A leépítés fő oka, hogy Ingolstadtban és Neckarsulmban elsősorban limuzinok készülnek, miközben a vásárlói érdeklődés világszerte a sportos szabadidőjárművek (SUV-k) felé fordult. Neckarsulmban 2019 a harmadik év lesz egymás után, hogy a futószalagokat a maximális 300 ezernél jóval kevesebb, mindössze 200 ezer jármű hagyja el. A dízelmotorok károsanyag-kibocsátási adatainak meghamisítása miatt 2015 végén kitört botrány nemcsak a VW, hanem az Audi imázsának is sokat ártott.

A leépítést a makrogazdasági adatok is indokolják: a német gazdaság a harmadik negyedévben csupán 0,1 százalékkal erősödött az előző év hasonló időszakához képest, de már a második negyedévben mért enyhe (0,2 százalékos) erősödés is takarékoskodásra intette a nagy gyártókat.

Borítókép: Dolgozók az Audi ingolstadti gyárában 2016. december 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!