nem érzik jól magukat

2019.04.02. 10:11

Összepakolt már sok magyar a Brexit miatt

A Nagy-Britanniában élő magyarok közül többen is frusztráltak a Brexit körüli kiszámíthatatlanság miatt, ezért inkább elhagyják a szigetországot. Sokuk azonban továbbra is az Egyesült Királyságban képzelik el a jövőjüket.

Múlt hét pénteken éjfélkor lejárt a brit EU-tagság megszűnésének eredeti határideje, az Egyesült Királyság azonban továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagja, miután a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodást a londoni alsóház háromszor is elutasította, és Theresa May miniszterelnök a második parlamenti elutasítás után kezdeményezte az EU-nál a kilépési határidő meghosszabbítását – emlékeztet a Világgazdaság.

Az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjjelig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Miután ez nem történt meg, az EU-csúcs döntése értelmében Londonnak április 12-ig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, ha a határidőig nincs előrelépés, akkor ezen a határnapon a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet – fejtette ki a lap.

A Brexit körüli huzavona nemcsak a briteket tölti el bizonytalansággal,

hanem azt a több millió külföldit is, akiknek a sorsát leginkább befolyásolja az EU-tagság megszűnése:

Nagy-Britanniában a statisztikai hivatal becslései szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él, illetve a British Future nevű intézet tanulmánya szerint 98 ezer magyar tartózkodik a szigetországban.

„A bizonytalanság nyilván senkinek nem kedvező, de

a Brexit kapcsán a magyar állampolgárok részéről eddig nyugtalanságot nem tapasztaltunk„

– közölte a VG.hu-val Magyarország londoni nagykövetsége, azonban a folyamatos tájékoztatásra igény van: márciusban több alkalommal is szerveztek lakossági tájékoztatást Londonban, Edinburghban, Manchesterben és Chesterben brit jogi szakértők részvételével.

Az elvándorlási kedv egyértelműen érezhető, bár nem akkora méretű, mint amekkorára számítottunk – ezt már Karasi Kitti, az Euwork Kft. HR-tanácsadója mondta el portálnak.

A legnagyobb külföldi munkaközvetítő cég szakembere hozzátette: általában Hollandiába szeretnének munkát vállalni az Egyesült Királyságban dolgozók. Korábban nem voltak ilyen jellegű megkereséseink.

Azt is elárulta, tapasztalatuk szerint

a kint élő magyarok munkavállalását eddig nem befolyásolta az intézkedés és a körülötte lévő bizonytalanság, de „egész egyszerűen nem érzik jól magukat miatta”.

„Az egyik munkavállalóm jelezte, mostantól mindenkinek ki kell tölteni egy a régi »home office«-hoz hasonló online űrlapot, amit a munkaadójuk jelzett feléjük, tehát

a munkaadók igyekszenek a tapasztalatok alapján mindent megtenni a külföldi alkalmazottaikért, mert nem akarják elveszíteni őket” – tette hozzá.

A londoni nagykövetség több alkalommal szervezett állásbörzéket, ahol többek között a Jaguar Land Rover, a BlackRock, a BP illetve az ExxonMobil kínálnak budapesti munkát az angliai magyaroknak és végzős diákoknak.

A magas részvételre való tekintettel elmondható, hogy van érdeklődés a hazaköltözés iránt.

Van olyan cég Budapesten, amely jelenlegi munkaerőállományának több mint 10 százalékát,

körülbelül 50 főt vett fel külföldről hazatérő magyarok közül

– közölte a nagykövetség.

A hivatalos kommunikáció szerint az Egyesült Királyságban élő, maradni szándékozó magyar állampolgároknak regisztrálniuk kell magukat a Brexitet követően 2021. június 30-ig vagy 2020. december 31-ig a brit hatóságoknál – a határidők annak függvényében változnak, hogy rendezett vagy „no deal” kilépésre kerül-e sor.

A brit hatóságok tervei szerint alapesetben nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét, azonban azt ajánlják, hogy az elővigyázatosság érdekében, aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, kezdje el gyűjteni a tartózkodási helyét, munkahelyét, biztosítását (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat saját magára és családtagjaira vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!