mobiljátékok

2017.07.06. 11:43

Game over Kínában

A pekingi vezetés újságcikkben üzent a Tencentnek, hogy ne mérgezze az ifjúságot a mobiljátékaival. Az internetes óriás értett a szóból, és azonnal korlátozta a hozzáférést.

Egy nap alatt 17,5 milliárd dollárt veszített értékéből a kínai Tencent internetes szolgáltató, miután a kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao szerkesztőségi cikkben esett neki a cég legnépszerűbb játékának, a Honour of Kingsnek (HOK). Az újság szerint a mobileszközökre optimalizált, kínai történelmi környezetben folyó stratégiai szerepjáték valójában olyan kábítószer, amely megmérgezi a gyermekek lelkét, és káros az egészséges szellemi fejlődésükre. A cikk megjelenése után 5,1 százalékot zuhant a Tencent árfolyama a hongkongi tőzsdén, mi­után a befektetők aggódni kezdtek, hogy a diabolizáló szavakat tettek követik majd Peking részéről.

A HOK Kínában stabilan vezeti mind az Apple Store, mind a Google Play internetes áruház letöltési toplistáját, s már 200 millióan játszanak vele. A kiegészítőket, opciókat pénzért adják, ami pluszbevételi forrást jelent a Tencentnek. A 2015-ben piacra dobott interaktív játék a Niko Partners piackutató adatai szerint tavaly már egymilliárd dolláros bevételt hozott a Tencent konyhájára, és az idén ennél is többet várnak tőle.

Vették tehát az üzenetet, és azonnal korlátozó intézkedéseket jelentettek be: a 12 éven aluliak naponta maximum egy órát játszhatnak, este kilenc után pedig ledobják őket a hálózatról – írja a Bloomberg. A 12–18 éves korosztálynak napi kétórányi játékot engedélyeznek. A Niko Partners felmérése szerint egy kínai játékos átlagosan heti hat órát játszik, az aktív felhasználók száma pedig napi 80 millió körül mozog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!