Bulvár-celeb

2023.06.10. 05:25

Komondor és Puli: így hívnak mostantól egy exobolygórendszert

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel csütörtökön.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Natalia Fedosova

A Nemzetközi Csillagászati Unió 2022-ben immáron harmadszor írta ki azt a pályázatot, amelyen a résztvevők exobolygók (a Naprendszeren kívül található planéták) és központi csillaguk elnevezésére tehettek javaslatot. Ezúttal 20 exobolygórendszer kapott új nevet, amelyekért 91 ország 603 pályázata versengett egymással, köztük Magyarország is - olvasható a közleményben.

A NameExoWorlds 2022 verseny célja 20 olyan exobolygórendszer elnevezése volt, amelyeket a James Webb Űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST) elsőként fog megvizsgálni a jövőben, s jelenleg egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak.

A csillag, illetve a bolygó elnevezési kritériumai közé tartozott, hogy ha a rendszernek esetlegesen új bolygóját fedezik fel a későbbi években, azoknak neve témájában illeszkedni tudjon az első felfedezett bolygó, és csillaga nevéhez.

A versenyen világszerte több mint 8800-an vettek részt, köztük hivatásos és amatőr csillagászok, tanárok és diákok, tudománykommunikációs szakemberek és a csillagászat iránt érdeklődő egyéni jelentkezők is.

Az IAU az elbírálás során támogatta a pályázók anyanyelvén kitalált neveket. A nemzetközi bizottság a 20 exobolygórendszer nevére vonatkozó döntését a bolygók felfedezőivel való egyeztetés után hozta meg.

A magyar névjelölő bizottság munkájában a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó kutatói mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőrcsillagászok is részt vettek.

A közlemény szerint pályázatuk az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg: emléket állít az akkori kultúra megbecsült részét képező, a vadászatban, nyomkövetésben, illetve a nyájak őrizetében jeleskedő kutyafajtáknak. A későbbiekben a rendszer további felfedezett exobolygói a többi magyar kutyafajtáról kaphatják majd nevüket.  

A magyar kutyafajtákról elnevezett exobolygó-rendszernek van egy másik magyar vonatkozása is, ugyanis a központi csillag körül keringő bolygót a magyar származású Bakos Gáspár részvételével fejlesztett Magyar Automatikus Távcsőhálózat (Hungarian Automated Telescope Network, HAT-Net) exobolygókereső távcsőhálózat segítségével fedezték fel.     

Az elfogadott nevek teljes listája megtalálható a https://www.nameexoworlds.iau.org/2022approved-names weboldalon.

Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek idegen csillagok körül keringenek. Az exobolygók jellemzőinek feltérképezésével a csillagászok közelebb kerülhetnek a bolygókeletkezés folyamatának megértéséhez, illetve a Földön kívüli élet lehetőségének kutatásához.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!