szigor

2020.10.12. 14:25

Halálbüntetés jár ezentúl Bangladesben a nemi erőszakért

Nagyon elterjedt a szexuális zaklatás az országban, pedig eddig is életfogytiglani járt érte.

Elfogadta a bangladesi kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében akár halálbüntetéssel is sújthatják a nemi erőszakot elkövetőket – jelentette be hétfőn az ország igazságügyi minisztere.

Aniszul Huk a szigorítást a szexuális bűncselekmények egyre növekvő számával, és az ennek nyomán kirobbant közfelháborodással indokolta.

A döntést Abdul Hamid elnök nemsokára hivatalosan is kihirdeti.

Bangladesben eddig a nemi erőszakért kiszabható maximális büntetés életfogytiglani szabadságvesztés volt, ami szigorú, de nagyon ritkán alkalmazták.

Egy felmérés szerint a ruhaiparban dolgozó nők 80 százaléka vagy személyesen átélt szexuális zaklatást, vagy a közvetlen környezetében történt ilyen.

Tavaly 700 bejelentés érkezett nemi erőszak miatt a rendőrséghez, ez azonban csak töredéke a valódi adatnak. Tanúvédelem nem létezik és azokra, akik feljelentést tesznek, különféle megaláztatások várnak. Legjellemzőbb, hogy sósavval öntik le a nőket, de egész családokat is megöltek már azért, mert börtönbe került az erőszakoló a feljelentés miatt.

Bangladesben a hagyományok szerint egy nő nem mondhat nemet egy férfinek, a nemi erőszak éppen ezért nagyon gyakori, de csak ritkán szabnak ki büntetést érte...

Az eddigi legnagyobb, nemzetközi felháborodást is kiváltó nemi erőszakkal összefüggő eset is jól rávilágít arra, hogyan bánik az igazságszolgáltatás ezekkel az ügyekkel. Tavaly áprilisban, történt az eset, amikor a Dhakában élő Nusrat Jahan Femi egy muszlim vallási iskola tanulója feljelentést tett, mert az iskola vezetője megerőszakolta.

A 19 éves lány családját ezután halálosan megfenyegették, majd pár nap múlva két iskolatársa és egy tanár felcsalták az iskola épületének tetejére, hogy rávegyék, vonja vissza az igazgató elleni vádakat.

Nusrat Jahan Femi ellenállt, ezért leöntötték kerozinnal és felgyújtották. Égő fáklyaként rohant le a lépcsőn, az iskolatársai siettek a segítségére, de hiába.

A kórházban még el tudta mondani a bátyjának, hogy mi történt, négy nap múlva belehalt a sérüléseibe.

Az eset hatására tüntetések voltak Dhakában, amelyen elítélték az elkövetőket, a lány családját viszont később is fenyegették. A nemzetközi nyomásnak köszönhetően végül mind a 16 embert halálraítélték, akiknek közük volt a fiatal lány halálához. Ezentúl, mindenkire ez vár.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!