Mozi

2019.01.07. 08:47

A Bohém rapszódia váratlan győzelmet aratott a Golden Globe-on

A brit-amerikai koprodukcióban készült életrajzi dráma nyerte el a Golden Globe-díjat a drámai filmek versenyében vasárnap a Los Angelesben rendezett díjátadón, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók (HFPA) Rami Maleknek, a film főszereplőjének ítélték oda a legjobb drámai színésznek járó díjat. Alfonso Cuarón Roma című filmje is két díjat kapott.

Beverly Hills, 2019. január 7. Rami Malek amerikai színész Brian May (b) és Roger Taylor brit zenészekkel, az egykori Queen rockzenekar tagjaival, miután átvette a legjobb drámai színésznek járó elsimerést a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) címû alkotásban nyújtott alakításáért a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) évente rendezett gálája, a Golden Globe-díjak 76. átadóünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2019. január 6-án. MTI/AP/Invision/Jordan Strauss

Forrás: MTI / AP / Invision

Fotó: Jordan Strauss

A brit-amerikai koprodukcióban készült Bohém rapszódia című alkotás a Queen együttes és szólistája, Freddie Mercury felemelkedését mutatja be, rendezője Bryan Singer. A kritika nem fogadta túlzott lelkesedéssel a filmet, ugyanakkor méltatta Malek kiváló előadását.

„Köszönöm Freddie Mercury, hogy életem legnagyobb örömét adtad nekem. Ez a díj téged illet”

- mondta Malek a díjátadón.

Alfonso Cuarón mexikói rendező elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat Roma című alkotásáért, amely a legjobb idegennyelvű film kategóriában ugyancsak az élen végzett. A Netflix számára készült alkotás felidézi a rendező gyerekkorát Mexikó egyik negyedében az 1970-es években.

A legjobb rendező kategóriában Cuarón olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint Bradley Cooper a Csillag születik, Peter Farrelly a Zöld könyv, Spike Lee a Csuklyások: BlacKkKlansman, valamint Adam McKay az Alelnök című film rendezője. A kategória eredményének kihirdetésekor Cuarón azt mondta:

„Köszönöm a családomnak, köszönöm Mexikónak.”

Egyben megemlékezett filmje két női szereplőjéről, Yalitza Aparicióról, valamint Marina de Taviráról.

Alfonso Cuarón filmjét szerették legjobban az idei filmkínálatból a New York-i és a Los Angeles-i filmkritikusok: az alkotás mindkét kritikuskörtől a legjobb filmért járó díjat elnyerte, és szeptemberben megkapta a velencei filmfesztivál fődíját, versenyben van az Oscar-díjért is a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Glenn Close-nak a The Wife című filmben nyújtott alakításért ítélték oda a legjobb drámai színésznő díját a külföldi tudósítók. „Meg kell találnunk az egyéni beteljesedést. Követnünk kell az álmainkat” – hangoztatta a 71 éves színésznő a jelenlévők viharos tapsa között.

Close kategóriájában maga mögé utasította a Csillag születik női főszereplőjét, Lady Gagát, Nicole Kidmant (Destroyer), Melissa McCarthyt (Megbocsátasz valaha?) és Rosamund Pike-ot (A Private War).

Lady Gaga, aki a Bradley Cooper rendezte Csillag születik női főszereplőjeként debütált filmen, nem távozott azonban üres kézzel, Shallow című dala elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó díjat.

A Csillag születik is az egyik legtöbb jelölést kapott filmként érkezett a díjátadóra, de csak egyetlen díjat nyertek el.

Christian Bale nyerte el a legjobb színész díját a musical vagy vígjáték kategóriában az Alelnök (Vice) című filmben nyújtott alakításáért.

Az Alelnök című filmet jelölték a hollywoodi tudósítók a legtöbb, hat díjra, ám Adam McKay filmje nem tudta díjra váltani valamennyi jelölését, csupán a legjobb színész díját nyerte el. A film megosztotta mind a közönséget, mind a kritikusokat, és így csak egyetlen díjjal távozott a gáláról.

Regina King kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Mahershala Ali a Zöld könyv című alkotásban mutatott színészi teljesítményéért kapta meg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

Musical vagy vígjáték kategóriában a Zöld könyv című film győzött, maga mögé utasítva az Alelnök, a Crazy Rich Asian, A kedvenc, a Mary Poppins visszatér című filmeket. A Foglalkozásuk: Amerikai (Americans) című film kapta a legjobb televíziós drámai sorozat Golden Globe-díját. A legjobb animációs film díját a Pókember – Irány a Pókverzum című produkció kapta.

A HFPA alapított egy új díjat, a Caroll Burnett komika nevével fémjelzett életműdíjat, amelyet első alkalommal a névadónak, a legendás tévés színésznőnek, a 85 éves Burnettnek adtak át a vasárnap esti gálán.

A háromórás gálaesten filmes és televíziós kategóriákban osztották ki a mintegy 90 tagot számláló tudósítótestület 25 trófeáját.

Az idei díjszezon első nagy díjátadó gálájának házigazdája Sandra Oh színésznő és Andy Samberg komikus volt.

A Golden Globe díjkiosztót hagyományosan az Oscar-ceremónia előtt rendezik.

Borítókép: Rami Malek amerikai színész Brian May (b) és Roger Taylor brit zenészekkel, az egykori Queen rockzenekar tagjaival, miután átvette a legjobb drámai színésznek járó elsimerést a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) című alkotásban nyújtott alakításáért a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetségének (HFPA) évente rendezett gálája, a Golden Globe-díjak 76. átadóünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2019. január 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!