Ő az angol beteg és Voldemort is

2018.10.16. 12:47

Ralph Fiennes rangos díjat kap

Gazdag és sokszínű karrierje elismeréseként a brit színész és rendező veheti át az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díjat.

„Ralph Fiennes megállás nélkül ontja magából a megindító és inspiráló filmélményeket” – fogalmaz az EFA közleménye. Legutóbb a The White Crow című filmet rendezte Rudolf Nureyec nyugatra szökéséről, amelyben Puskint játssza; valamint Charles Dickenst formálta meg a szintén általa rendezett 2013-as A titokzatos szeretőben.

Két évvel korábban, 2011-ben debütált rendezőként a Coriolanus című Shakespeare adaptációval, amelyért elsőfilmes BAFTA-jelölést kapott. Wes Anderson A Grand Budapest Hotel (2014) című filmjében a legendás Gustave szerepe szintén BAFTA-jelölést hozott számára. Ralph Fiennes formálta meg Harry Hawkes-t Luca Guadagnino Vakító napfényben (2015) című mozijában, és a szadista náci táborparancsnokot Steven Spielberg Schindler listája (1993) című alkotásában, amelyért BAFTA- és Oscar-jelölést is kapott – idézi fel a közlemény.

Fiennes a Schindler listája című filmben.
Fotó: AMBLIN / Universal Pictures / Collection ChristopheL / AFP

Legfontosabb alakításai között van Anthony Minghella Az angol beteg (1996), valamint Szabó István A napfény íze (1999) című filmjének főszerepe, amelyért elnyerte a legjobb színésznek járó Európai Filmdíjat.

Ralph Fiennes Szabó István A napfény íze című filmjében
Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Népszerű szerepe a Harry Potter sorozat Voldemortja, valamint a 007-Skyfall és 007 Spectre – A Fantom visszatér című James Bond filmek M-je is.

Fiennes Voldemort szerepében a Harry Potter-szériában.
Fotó: Warner Bros. Heyday Films / Collection ChristopheL / AFP

Ralph Fiennes a 31. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 15-én Sevillában – írja a közlemény.

Borítókép: Ralph Fiennes. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!