osztozkodás

2018.10.02. 18:40

Mesés vagyont hagyott hátra az IKEA alapítója

A 40 milliárd forintnyi örökségnek a januárban elhunyt Ingvar Kamprad gyermekei azonban csak a felét kapják meg.

Ingvar Kamprad, founder of the Swedish furniture company Ikea, strikes a pose for the photographers at a press conference at an Ikea store in Stockholm, 17 August, to launch his new autobiography "The story about Ikea". / AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / ANNA LITTORIN

Forrás: Scanpix Sweden

Fotó: Anna Littorin

Az IKEA svéd lakberendezési áruházlánc januárban elhunyt alapítója 1,24 milliárd korona (38,57 milliárd forint) magánvagyont hagyott hátra, ennek felét négy gyermeke örökli egyenlő arányban, a másik felét közérdekű célra fordítják – derül ki a svéd adóhivatal kedden nyilvánosságra került dokumentumaiból.

Végrendeletében a 91 évesen elhunyt Ingvar Kamprad örökösként négy gyermekét, a 60 éves Annikát, az 52 éves Jonast, a 49 éves Mathiast és az 54 éves Petert nevezte meg, akik fejenként 150 millió koronát (4,6 milliárd forint) kapnak.

Az örökség fennmaradó részét az oktatás és a gazdaság fejlesztésére fordítják egy alapítványon keresztül Kamprad szülőföldjén, a helyi viszonyok között elmaradottnak számító Észak-Svédországban (Norrland).

Ingvar Kamprad valaha a világ egyik leggazdagabb emberének számított. A halálakor 469 milliárd koronára (14 592 milliárd forint) becsült összvagyonának zöme összefonódik az IKEA áruházlánccal és a családi alapítvánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!