vitás kérdés

2018.04.11. 22:14

Nem vesz részt a Cannes-i Filmfesztiválon a Netflix

Az új szabály szerint csak az a film kerülhet be a versenybe, amelyet a francia mozikban is bemutatnak.

Netflix Chief Content Officer Ted Sarandos attends a Netflix event on March 1, 2017 in Berlin.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: John MACDOUGALL

„A fesztivál szervezői világos üzenetet küldtek az új szabállyal, amely kitilt minden filmet a versenyprogramból, ha nem mutatják be azokat a francia mozikban. A Netflix versenyen kívül bemutathatná filmjeit Cannes-ban, de nem látja értelmét ennek” – hangsúlyozta a Variety című amerikai film szaklapnak adott interjújában Ted Sarandos tartalomszolgáltatásért felelős igazgató.

„Azt akarjuk, hogy filmjeink egyenlő alapon legyenek minden más filmkészítővel. Van számunkra kockázat abban, hogy elfogadjuk ezt az utat. Nem akarjuk, hogy filmjeinket, filmkészítőinket tisztelet nélkül kezeljék a fesztiválon. Ők adták meg a hangot. Nem hiszem, hogy jó lenne nekünk részt venni” – magyarázta.

Tavaly komoly vitát váltott ki, hogy a Netflix két filmje bekerült a versenyprogramba. Az amerikai streaming óriás következetesen kitart stratégiája mellett, hogy saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. A francia filmfesztiválon és a francia mozis világban azonban ez tiltakozást váltott ki. A cannes-i mustra ennek hatására vezetett be egy új szabályt: a versenyben szereplő filmeket be kell mutatni a francia mozikban.

Borítókép: Ted Sarandos tartalomszolgáltatásért felelős igazgató

Forrás: AFP/John Macdougall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!