Phjongcshang 2018

2018.02.22. 12:28

Liu Shaolin ötödikként zárt 500 méteren

Testvérét, Liu Shaoangot kizárták a negyeddöntőben, míg a nőknél Keszler Andrea is a negyeddöntőben búcsúzott 1000 méteren.

Kangnung, 2018. február 22. Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia férfi 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének középdöntõje után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az MTK 22 éves sportolója, Liu Shaolin Sándor a táv 2016-os világbajnoka a csütörtöki B döntőben rajt-cél győzelmet aratott, s mivel az A fináléban nem volt bukás és kizárás, ez összesítésben az ötödik helyet jelentette a számára.

Liu Shaolin Sándornak ez a második pontszerző helye Phjongcshangban, korábban 1500 méteren lett ötödik.

Az 500 métert a kínai Vu Ta-csing nyerte 39.584 másodperces világcsúccsal.

A minden távon junior világbajnok Liu Shaoang viszont nem tudta megismételni bátyja teljesítményét, mivel harmadik egyéni számában is a kizárás sorsára jutott. A negyeddöntős futam igen lassan indult, ugyanis előbb egy kiugrás, majd egy csúcsbója előtti esés miatt lőtték vissza a rajtot. A szintén MTK-s sportoló harmadjára ugyan megtartotta második pozícióját az 1500 méteren aranyérmes dél-koreai Lim Hjo Dzsun mögött, de ezt követően nem korcsolyázott elég gyorsan, így a kazah Abzal Azsgalijev az egyik egyenesben belül mellé vágott, a kanyarban pedig összeértek, ettől mindketten kisodródtak és lecsúsztak a továbbjutást érő második helyről. Mivel a kazah volt kedvezőbb helyzetben, a 19 éves magyar versenyzőt büntették meg, riválisát pedig továbbjuttatták Lim és a holland Daan Breeuwsma mellett.

Az 500 méteren tizedik tatabányai sportoló, Keszler Andrea megtartotta harmadik pozícióját a rajtnál, aztán a futam első felében két holland, az 500-on ezüstérmes holland Yara van Kerkhof és a szám vb-bronz- és Eb-ezüstérmese, Suzanne Schulting mögött „vonatozott”. Féltávnál az orosz Jekatyerina Jefremenkova megelőzte, ráadásul a harmadik olimpiáján szereplő Keszler kisodródott, ahogy a kanyarban külső ívre került, így visszaesett utolsónak az ötösben. Később, amikor már reménytelennek látta a továbbjutást, le is szakadt riválisaitól, akik közül az ötszörös világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hi mellett végül Schulting lett elődöntős.

„Az elején próbáltam feljebb lépni, de a két holland nagyon összezárt előttem, így visszaverték a támadásokat, nem találtam rést. A dél-koreai lány is későn indult meg, pedig azt szerettem volna kihasználni. A végére el is fáradtam” – mondta Keszler Andrea.

Csütörtökön a női 1000 mellett férfi 500 méteren és az 5000 méteres férfi váltók küzdelmében hirdetnek győztest, utóbbiban a magyar csapat is érdekelt.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia férfi 500 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének középdöntője után a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!