ritka alkalom

2019.05.02. 12:00

Több mint száz év után előkerült kubista remekmű kerül árverésre

A 107 év lappangás után előkerült, Bruges-t ábrázoló festmény Dénes Valéria alkotása, aki a 20. század első felének legdrágább magyar festőnője.

Több mint 100 év lappangás után előkerült kubista remekmű, Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festménye is szerepel Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján.

Az árverésen az érdeklődők 216 műalkotásra licitálhatnak, amelyek között olyan nevek szerepelnek, mint Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Scheiber Hugó és a londoni Tate Modernben hamarosan önálló kiállítással jelentkező Maurer Dóra.

A 38 évesen elhunyt Dénes Valéria, akinek az életművéből alig több, mint egy tucat festményt ismerünk, a 20. század első felének legdrágább magyar festőnője. Művei csak ritkán bukkannak fel a műkereskedelemben, ilyenkor 30-50 millió forint közötti összegért találnak gazdára.

A 107 év lappangás után előkerült, Bruges-t ábrázoló alkotás minden kétséget kizáróan az életmű legkiemelkedőbb darabja. A fauvizmus és a kubizmus szintéziseként született, felülnézetből megfestett festmény felvillantja a torzóban maradt életmű elementáris erejét – fogalmaz a közlemény.

1914-ben a Nemzeti Szalonban Dénes Valéria 77 képet állított ki. Az első világháború kitörése után a házaspár – a férje Galimberti Sándor szintén kiemelkedő festő – menekülni kényszerült Franciaországból, párizsi műtermükben maradt képeiket a francia rendőrség lefoglalta.

Az 1915-ben tragikus körülmények között elhunyt házaspár életművének megmaradt darabjai unokanővéréhez, a MA és a Nyugat holdudvarához tartozó Dénes Zsófiához kerültek, közülük 1944-ben 28 mű bombázások áldozatául esett. A most felbukkant remekmű emlékeztet arra, hogy a javarészben megsemmisült életmű a magyar festészet egyik legsúlyosabb vesztessége.

A Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának egyik kiemelkedő tétele Scheiber Hugó Stadion című nagyméretű olajképe, amelyen a lüktető nagyvárosi lét expresszív ecsetvonásokkal jelenik meg. A metropoliszok dinamizmusát bemutató sorozat egyik legfontosabb darabja 1926-ban Berlinben készült. Scheiber – Kádár Bélával együtt – a Sturm Galéria legkedveltebb művészei közé tartozott. A húszas években több kiállításon is szerepelt a német fővárosban, de Olaszországban és Amerikában is nagy érdeklődés kísérte műveit.

Kádár Béla 1926-ban készült impozáns méretű festménye is igazi ritkaság, ugyanis alig ismerünk olyan nagyméretű olajképet, amelyen a Bauhaus és a konstruktivizmus hatása ennyire erősen dominálna. Kádár feltehetően nem sokkal a mű befejezése után eladta a képet Berlinben, ami most, több mint 90 év után egy külföldi magángyűjteményből került vissza Magyarországra.

Az 1930-as évekből, Vaszary legdekoratívabb korszakából származó nagyméretű, életörömtől duzzadó virágcsendélet az aukció egyik legimpozánsabb festménye. Virtuóz ecsetkezelés, izzó színek jellemzik a páratlan franciás csendéletet.

Gulácsy 1905-ben készült Várakozás című grandiózus méretű képét a 17-18. század németalföldi festészet inspirálta. A poétikus, meleg és mély színekkel kialakított enteriőr a festőművész korai korszakának kiemelkedő alkotása. A sztárképek mellett az érdeklődők Koszta József, Fényes Adolf, Ziffer Sándor, Márffy Ödön és Mednyánszky László kiemelkedő alkotásaira is licitálhatnak.

A korábbi évekhez képest a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján jóval nagyobb számban szerepelnek kortárs művek. Magyarország két legjelentősebb neoavantgárd csoportjához – az Ipartervhez és a Pécsi Műhelyhez – köthető művészek, mint Nádler István, Bak Imre, Keserű Katalin mellett Jovánovics György, Birkás Ákos és El Kazovszkij vásznaira is licitálhatnak a gyűjtők a 50 kortárs műalkotás között. A londoni Tate Modernben hamarosan önálló kiállítással jelentkező Maurer Dóra fontos műve is felbukkan az árverésen.

A tavaszi aukció kiállítását május 2. és 14. között lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában. Az árverést május 15-én a Budapest Kongresszusi Központban rendezik – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!