lengyel-magyar két barát

2017.09.23. 10:37

Tatáról is érkeztek művek a lengyelországi kiállításra

A tatai Kuny Domokos Múzeum tulajdonában lévő műalkotások is láthatók a varsói Modernizmus Magyarországon 1900-1930 című kiállításon.

kemma.hu/MTI

Megnyílt a Varsói Királyi Vár Múzeumban a Modernizmus Magyarországon 1900-1930 című kiállítás péntek este, a tárlatot Trócsányi László igazságügyi miniszter és Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter nyitották meg. A kiállításon többek között a tatai Kuny Domokos Múzeum által kölcsönzött alkotások is megtekinthetők.

Trócsányi László felidézte: a lengyelországi magyar évadhoz hasonló eseményt utoljára 1998-ban szerveztek, a mostani, másfél éves rendezvénysorozat időtartamában és programkínálatában messze felülmúlja az előzőt. Hangsúlyozta, „a barátság a lengyel és a magyar nép között korábban is igazi volt, most is különleges, és a jövőben is az lesz”, majd „a magyarok Lengyelország és a lengyel nép iránti megingathatatlan tiszteletének, barátságának újabb jelének” nevezte a kiállítást.

A 2018. január 7-ig látogatható kiállítás Rippl-Rónaitól a Nyolcakon át Kassákig és Moholy-Nagyig több mint száz alkotást mutat be. A művek döntően a pécsi Janus Pannonius Múzeumból és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériából érkeztek, de kölcsönzött műveket a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában