elismerés

2018.10.22. 11:30

A bohóc éjszakai kalandja és a Mesterségem címere nívódíjat ért a Tatabányai Múzeumnak

Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjat vehettek át a közelmúltban a Tatabányai Múzeum munkatársai. A kitüntetés a Szabadtéri Bányászati Múzeum, Ipari Skanzenben lévő Mesterségek Házához és Kovács Éva Zsuzsanna múzeumpedagógus tevékenységéhez kapcsolódik. A „Mesterségem címere” című múzeumpedagógiai program nagyon sok óvodást csalt be tavaly a skanzenbe, s ehhez kapcsolódóan kiadvány is készült.

Sugár Gabi

Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjat vehettek át a közelmúltban a Tatabányai Múzeum munkatársai.

Fotó: Sugár Gabi/24 Óra

Komplex múzeumpedagógiai programmal lehetett benevezni az Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjra. Az elmúlt tanévben megvalósított, újszerű, ugyanakkor más muzeális intézmények számára is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezéssel és az ahhoz kapcsolódó kiadvánnyal lehetett indulni.

– A program elsősorban óvodásoknak szól, így a kicsik életkori sajátosságait maximálisan figyelembe véve állítottam össze a témákat, az időbeosztást és a foglalkozásokon alkalmazott módszereket – meséli Kovács Éva Zsuzsanna múzeumpedagógus. A skanzen „Mesterségek Háza” kiállításához köthető a projekt. A foglalkozásokon a gyerekek megismerkedtek a műhelyekben zajló tevékenységek alapvető fogalmaival, eszközeivel, mindezt játékos formában, mondókákkal, dalokkal, drámajátékokkal, élményszerűen.

Készült mesterségenként külön foglalkozásokkal és olyannal is, amely egyszerre érintette az összes mesterséget.

Az ismeretek rögzítését szolgálja az ehhez a foglalkozássorozathoz készült „A múzeum mindenkié” elnevezésű matricás füzet, amely Vágó-Lévai Katalin grafikus fotográfus és Kovács Éva Zsuzsanna munkája.

A matricás füzet főszereplője a kiállítás fotóműtermében is látható bohóc, aki egy történet hőse lesz: éjjel megelevenedik és a Mesterségek Házában lévő babakocsiba gyűjti össze a tárgyakat. Aztán rájön, hogy így az érkezők nem fogják látni azokat, és elkezdi visszatenni a matricákat a helyükre. Közben felkel a nap és a bohóc visszaváltozik játékká, s a gyerekeket kéri meg, segítsenek a rendrakásban. A tárgyak képeit ábrázoló matricákat kell a helyére tenniük, azaz ragasztaniuk. A kiadványban minden műhely panoráma fotója szerepel egy-egy mondatnyi helytörténeti információval együtt. A feladat a kiállítótér megismerése után oldható meg, közben pedig meg lehet beszélni a tárgyakkal kapcsolatos tudnivalókat, múltbéli élményeket.

– Óvodások és kisiskolások számára készült a kiadvány is – mondja Kovács Éva Zsuzsanna. – Most fogjuk majd kiosztani a foglalkozásokon a csoportoknak és a múzeumot látogató családoknak – vagy a központi épületünkben lévő „Metamorfózis” állandó kiállítás megtekintésekor, vagy a skanzenben. A füzet felét azonnal megkapják a gyerekek a múzeum egyik helyszínén a hozzá való matricákkal együtt, a másik felét a másik helyszínen fogjuk átadni. Szeretnénk elérni, hogy ezzel a lehetőséggel élve mindkét helyszínre ellátogassanak majd a gyerekcsoportok, illetve a családok.

– Folytatni szeretném az óvodás és iskolás programokat a skanzenben és a „Metamorfózis” kiállítás kapcsán a múzeum központi épületében. Lesznek új múzeumpedagógiai kezdeményezések is, amelyekre várjuk a csoportokat és a családokat – zárta a beszélgetést Kovács Éva Zsuzsanna.

Harmadszor kapott nívódíjat

Kovács Éva Zsuzsanna tizenhárom éve a Tatabányai Múzeum múzeumpedagógusa. Évente csaknem négyezer gyermek számára tart foglalkozásokat Tatabányán. Tevékenysége során harmadik alkalommal részesült nívódíjban a múzeum. 2008-ban a skanzen iskolamúzeumában életre hívott drámapedagógiai foglalkozások kapcsán, két évvel ezelőtt az új állandó kiállításhoz, a „Metamorfózishoz” kapcsolódó foglalkoztató foglalkozásokat és ehhez kapcsolódó füzetet jutalmazták oklevéllel, most pedig az óvodás programot ismerték el országos szinten. Az díjhoz járó pénzből újabb foglalkozást lehet kitalálni. Így született a „Legyél te is régész” játék tavaly. Ennek lényege, hogy a homokban ecsetekkel és spaklikkal régész módjára kereshették meg a gyerekek a játékhoz készült cserépmozaikokat, így rakhatták össze azokat, majd azonosíthatták be a kiállításon az eredeti régészeti leletekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában