Magda, a Szabó

2019.09.20. 16:00

Színdarab készült Szabó Magda életéből

Ki is volt valójában az írónő? Erre a kérdésre keresi a választ a színházi est, amelyet számos magyarországi nagyvárosban láthat majd a közönség.

Budapest, 2017. június 20. Az Annyi titkom maradt... címû, a 100 éve 1917. október 5-én született Szabó Magda íróra emlékezõ kiállítás a Petõfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2017. június 20-án, a megnyitó napján. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A 70 perces színházi est rendezője Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolett-tel együtt lép színpadra a produkcióban. A múzeumban tartott ősbemutatót követően az estet számos magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

A darabban arra keresik a választ, hogy ki is volt Szabó Magda valójában.

„Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt?”

– teszik fel a kérdést.

„Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket 'üldözte'? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket?” – az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról.

És míg a válaszokat kutatják, addig

feltárul két regényes életút, egy nagy találkozás.

A történet izgalmas nézőpontból ismerhető meg. Szabó Magda legendás állatszeretete kutyák és macskák életét aranyozta be, és két legkedvesebb cicusa, Évuka és Konstantin nevében leveleket is fogalmazott a szomszédaikhoz. Ezekben az üzenetekben az írónő szenvtelen őszinteséggel és szarkasztikus humorral átszőtt öniróniával vall saját magáról – az állatok nevében. Így derül fény a darab folyamán a házaspár mindennapjaira, magánélettől karrierig.

Az előadásban a két színész az állatok bőrébe bújik, érzékenyen billenve át olykor az író házaspár karaktereibe, „kiadva” akár féltett titkaikat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!