múzeum

2019.02.17. 20:00

Szerelemről, randizásról, flörtről szólt az utazás

Romantikus időutazásra invitálta a párokat Valentin-napon a Tatabányai Múzeum. A Kis esti flört címmel meghirdetett pikáns programra olyanok is jelentkeztek, akik most látták először a Metamorfózis című kiállítást.

Sugár Gabi

Romantikus időutazásra invitálta a párokat Valentin-napon a Tatabányai Múzeum. Olyanok is jelentkeztek, akik először látták a Metamorfózis című kiállítást.

Forrás: 24 Óra

Pál Gabriella igazgató invitálta a kiállítótérbe az érkezőket, ahol „beülhettek az időgépbe”, és egy különleges szerelmi útvonalon suhanhattak végig. A flörtről, a randizásról és a szerelemről szól ez az utazás – kezdte mondandóját Kisné Cseh Julianna régész, történész, főmuzeológus. Az 1960-as években jellemző szobában kezdték a sétát a párok, ahol felcsendült Záray Márta Tatabányai lány című dala is, majd a piros buszban foglaltak helyet. Több évtizedet repültek vissza az időben, és Tatabánya neves randihelyeiről nézhettek fotókat, hallhattak történeteket. Filmklubokról, zenei klubokról, ligetekről, parkokról, mozikról mesélt Kisné Cseh Julianna, miközben az itt fellépő együttesek egy-egy zeneszáma is felcsendült, kellemes emlékeket idézve a hallhatóságban.

A különleges túra után a piros busz a présháznál állt meg, ahol Pál Gabriella az első számú afrodiziákummal koccintott a párokkal, egy különleges hárslevelűvel, az Édes érzéssel. Néphagyományokról, praktikákról, szerelmi varázslásokról szólt. Például, hogy mit tettek eleink, ha el akarták kötni a férfierőt, vagy ha valakit meg akartak szerezni, vagy éppen el akartak választani a párjától.

A Valentin-napi múzeumlátogatás a római házban folytatódott, ahol különféle afrodiziákumokkal kínálták a látogatókat. Gyümölcsök, csokoládék, magvak voltak a tálkákban, amelyek fogyasztása közben a múzeum munkatársai meséltek a vágykeltő ételekről és egy antik szerelmi történetről. A pompeji bordély korabeli pajzán képeinek másolata volt látható a háttérben, miközben megelevenedett Ámor és Psziché története: Ámor a szerelem, Psziché a lélek, a szép földi lány, aki istennővé válik. Nászukból származik a gyönyörűség.

A különös kirándulás alatt a párok is egyre közelebb kerültek egymáshoz. Egy-egy meghitt érintés, simogatás után már kézen fogva sétáltak tovább. Az utolsó állomása a különös időutazásnak egy ötezer évvel ezelőtti, síron túli szerelem története volt, az egymást átölelő emberpár sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában