filmkultúra

2019.11.01. 15:44

Szabó István filmrendezőt faggatták a tatabányai diákok

Egy filmvetítés után a diákok faggathatták nemrégiben Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendezőt. Szabó Istvánról megtudták: fontos szál fűzi Tatabányához.

Sugár Gabi

Forrás: MW

A napfény íze című történelmi drámát vetítették le a nemzeti ünnepünk előtt a Tatabányai Szakképzési Centrum Bánki Donát – Péch Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája végzős diákjainak. A napfény íze című alkotást 1999. szeptember 13-án a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

A magyar–osztrák–német–kanadai történelmi filmdrámát Szabó István rendezte. A film a Sonnenschein család 19-20. századi történetét követi végig három nemzedéken keresztül. A filmcím a dédapa, Sonnenschein Áron által felfedezett gyógynövényből készült likőrre, a Napfény ízére utal. A filmben a szabadság, a rabság, az élet és a halál is megjelenik.

Az iskola a vetítést követő napokban különleges találkozót szervezett Szabó Istvánnal, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendezővel, érdemes és kiváló művésszel. A szakgimnázium tornaterme megtelt az érdeklődő ifjakkal, akik rengeteg kérdéssel érkeztek a találkozóra.

Elsőként a tatabányai emlékeire kérdeztek rá. Az Oscar-díjas filmrendező elmondta: nagyapja élt itt, aki 1898-tól orvosként dolgozott a városban. Első filmélménye is a városunkhoz köti: gyermekként a Népházban látta a Csizmás kandúr című mesét.

Szabó István a filmforgatásokról beszélt a legszívesebben. A Napfény íze című film kapcsán elmondta: mindig jól érzi magát, ha filmet forgat, és arra is ügyel, hogy a körülötte lévők is így érezzenek.

– Nagyon tehetséges művészekkel dolgozom. Mindenki jobb nálam – hangsúlyozta, majd hozzátette: – ha nem így lenne, én lennék a kamera másik oldalán.

Az Oscar-díjas rendező elmesélte: mindent megbeszélnek a forgatásokon és a cél érdekében mindenki a tehetsége maximumát nyújtja. Fontos, hogy jó hangulat uralkodjon a forgatásokon, és mindent meg tudjanak beszélni. A rendező legfőbb dolga, hogy a kiváló tehetségekből a legtöbbet hozza ki.

Szabó István azt is elmondta, mi a különbség a mozi és a fényképek, festmények, a színház között. A film az egyetlen, ahol lehet látni az arcokon a megváltozott érzelmeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában