Pásztor

2019.07.23. 11:30

Megrázó világháborús filmért díjazták a révkomáromi színésznőt

Jókai Ágnesnek ítélték oda a Skandináv Nemzetközi Film­fesztivál legjobb színésznőnek járó díját a Pásztorban nyújtott alakításáért.

Kemma.hu

Jókai Ágnesnek ítélték oda a Skandináv Nemzetközi Film­fesztivál legjobb színésznőnek járó díját a Pásztorban nyújtott alakításáért.

Forrás: imdb.com

Az észak-komáromi származású Jókai Ágnesnek ítélték oda a Skandináv Nemzetközi Film­fesztivál legjobb színésznőnek járó díját, a Pásztorban nyújtott alakításáért. A második világháború idején játszódó film rendezője, Illés László a legjobb forgatókönyvért járó díjat érdemelte ki az alkotással. A film premierje Helsinkiben lesz.

A fiatal szombathelyi rendező tavaly novemberben forgatta a másfél órás, második világháborús drámát. Sietni az induló fesztiválszezon miatt kellett, mivel az alkotók deklarált célja kezdetektől a fesztiválokon való szereplés volt.

A filmet a magyar közönség még azért nem láthatta, mert a fesztiválok esetében nemcsak a határidők pontos betartása a feltétel, de az is, hogy a nevezett alkotás korábban még sehol ne legyen bemutatva, így a film világpremierje tulajdonképpen most lesz Helsinkiben, az augusztus 9-én induló fesztiválon.

Korábban az alkotók a vaol.hu-nak arról meséltek, hogy a film öt hónap alatt készült el, ami szinte példátlanul gyors, és mindössze nyolc forgatási napon. A filmkészítés folyamatát ráadásul nem könnyítette meg, hogy a kilencven perc mindössze 15 hosszú jelenetből áll, van olyan snitt, amely csaknem tízperces. A jeleneteket felvétel előtt többször lepróbálták, hiszen a színészeknek szabályos koreográfiát kellett megtanul­niuk, mindenkinek tudnia kellett: mikor hova áll, merre néz, mikor szólal meg. A felvételeket bonyolította, amikor pirotechnikát is bevetettek, vagy amikor a kamera a felvétel közben 360 fokban körbefordult.

A Horváth Ákos, Jordán Tamás és Endrődy Krisztián közreműködésével leforgatott megrázó történet az Őrségben játszódik, főhőse a helyi pásztor, akinek felesége is elhunyt, majd egyetlen lánya is meghal a háború miatt. Egy nap, amikor a nyájat kihajtja, lövéseket hall az erdőből: a nácik egy csoport szökött zsidó rabot üldöznek, akik a deportálás elől menekülnek. A vérengzést egy lány éli túl, sebesülten, meggyalázottan. Az idős pásztor úgy dönt, hogy megmenti a zsidó lányt, ezzel párhuzamosan viszont megismerhetjük a lány múltját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában