első

2019.07.02. 20:27

Remek pajtafesztivált rendeztek Oroszlányban

Hívogató kertmuzsika, énekek és táncház, könyvbemutató, megzenésített versek valamint dzsesszest. Mindezen kívül, a szlovák tájház eseményeinek fókuszában Závory Zoltán festőművész emléke állt. Így foglalható össze az első Pajtafesztivál.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az Oroszlány Barátainak Köre gondolt egyet és programjukat, amit hagyományosan a Múzeumok éjszakájához kapcsoltak, önállóan megtartották a hétvégén. A civil szervezet elnöke, Fátrai Márta és csapata Pajtafesztiválnak keresztelte el az eseményt. Így lehetséges, hogy a hatodik rendezvény egyben az első legyen.

– Oroszlányban nagy tiszteletnek örvendett Závory Zoli bácsi, akinek emlékére megszerveztük sokoldalú kiállításunkat. A programra filmvetítéssel, az egykori tanítványok emlékezetes pillanataival és a Szijj Irma Kórus közreműködésével készültünk – mondta Fátrai Márta. – Zoli bácsi – folytatta – 1956-ig a régi vájáriskola igazgatója volt, aki politikai döntés miatt a József Attila Általános Iskola rajztanára lett, majd a gimnáziumban oktatott, ahonnan végül nyugdíjba ment.

Festményeiből 28 látható a pajtában, amiből 13 családi felajánlásnak köszönhető. Megtudtuk, a híres festőművész képzőművészeti szakköre több tehetséges alkotót adott a városnak. Úgy, mint Keller Józsefet, Kucsera Andrást, Szedlák Jánosnét, Sztancsik Zsuzsát és Zsombolyai Máriát.

A szervezők az idén is gondoskodtak arról, hogy ne üres kézzel térjen haza a vendég. Kucsera András festményeiből lehetett válogatni, Molnár Ágnes pedig saját illusztrációkkal ellátott mesekönyvekkel érkezett. Végül, de nem utolsósorban Vasadi Gábor ásványai közül lehetett válogatni.

A nap kulturális fellépőket tekintve is nagyon ígéretesnek bizonyult. A bányász népdalkör szép énekkel, míg Takács Tímea, az OKSZIK igazgatója sommás gondolatokkal nyitott, aztán a Kridlovka szlovák ifjúsági fúvószenekar és a Bránicska is fellépett. A KaDarka Társulatot Krulik Zoltán, a Makám Együttes vezetője követte, aki Ady megzenésített verseivel érkezett. Jász Attila bemutatta Belső angyal című könyvét és az Új Forrás júniusi lapszámát, végül a dzsesszé volt a főszerep. Tóth Viktor szaxofonon, Gyárfás István gitáron játszott.

Most is jól forgott a Kalácska

Egyebek mellett polkával, jól ismert szlovák énekekkel és nógrádi táncokkal készült erre a nemes kezdeményezésre Bíró Józsefné Jucika csapata. A Bránicska (Kalácska) gyermek tánccsoport vezetője örömmel mesélte, mindkét unokája táncol, így már 19 taggal büszkélkedhet a csoport. Az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat támogatása alatt működő együttes 2011-ben alakult a József Attila-iskola diákjaiból. A táncosok az eltelt nyolc évben számos városi, megyei és határon túli nemzetiségi rendezvényen szerepeltek nagy sikerrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában