erős mezőny

2018.10.12. 18:10

Öt magyar filmért drukkolhatunk a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon

Az X – A rendszerből törölve, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Lajkó – Cigány az űrben, valamint a Helix és a Párnaarc című magyar alkotások versenyeznek.

A lengyel főváros A-kategóriás filmfesztiválján a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket a közönségnek.

A kirobbanó sikerű Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly új filmje, az X – A rendszerből törölve című szövevényes thriller világpremierje október 14-én lesz a varsói fesztivál első és második filmeket felvonultató versenyprogramjában. A Balsai Móni főszereplésével készült, különleges látványvilágú és fordulatokban gazdag thriller a FocusFox Stúdió gyártásában készült, a magyar közönség november 1-től nézheti meg a mozikban.

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című akció-thrillere Varsóban a Free Spirit versenyprogramban szerepel. Az egyedi látványvilágú animációs mozifilmben a köznapi és fantázia szülte formák, extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autós üldözés, humor és izgalom keverednek. A film november 15-től látható a magyar mozikban.

Lengyel Balázs első, Lajkó – Cigány az űrben című játékfilmjét először láthatja a nemzetközi közönség Varsóban, szintén a Free Spirit versenyprogramban. A Keresztes Tamás, Gyabronka József és Pálffy Tibor főszereplésével a KMH Film produkciójában készült fekete vígjátékot tavasszal mutatták be a hazai mozik.

A varsói fesztivál rövidfilmes versenyében két magyar alkotás nemzetközi premierje lesz. A 11 perces Párnaarc Vácz Péter (Nyuszi és őz) első élőszereplős rövidfilmje, amelyben egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza az újdonsült barátot.

Papp Károly Kása Helix című, stop motion technikával készült animációjának témája az emberi kapcsolatok dinamikája. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző, mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették. Az ötperces alkotás az Umbrella Kreatív Műhely produkciója.

A világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi Éter című lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készült legutóbbi filmjét a varsói fesztivál különprogramjában vetítik. Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása. Az első világháború előtt játszódó, részben Magyarországon forgatott produkció fontos szereplője László Zsolt, a producerek között volt Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Laokoon Filmgroup csapata, a látványtervező Szabady Piros, a jelmeztervező Breckl János volt – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!