október 1.

2018.10.01. 19:35

Így ünnepelték megyénkben a zene világnapját (videó)

Október 1-je a zene világnapja. A jeles alkalomra megyénk több településén is megemlékeztek. Komáromban fantasztikus előadással készültek a diákok.

kemma.hu

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést. 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünnepelnek ezen a napon.

Megyénkben több helyszínen is megemlékeztek a zene fontosságáról. Esztergomban például a Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskolában a növendékek és tanáraik koncerteztek, majd névadó ünnepséget tartottak. Egyik termük Brenner Júlia, Esztergom első diplomás zongoratanára nevét viseli ezentúl.

Komáromban egész napos programmal várták az érdeklődőket az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskolában: volt óvodásoknak szóló hangszerbemutató, zenehallgatás, zenei vetélkedő, majd közös koncerttel zárták a napot.

Szintén Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola tanárai és diákjai a budapesti Hermann Ottó Általános Iskola kórusával kiegészülve a Szent István templomnál fakadtak dalra.

Baranyi Gizella a közös éneklés főszervezője elmondta, hogy Yehudi Menuhin amerikai hegedűművész és karmester 1975-ben javasolta, hogy október elseje legyen a zene világnapja, a város ehhez a jeles alkalomhoz csatlakoznak évről évre.

Tatabányán a 120 éves jubileumát ünneplő városi szimfonikus zenekar örvendeztette meg a közönséget a Jászai Mari Színházban.

Lesznek még a zene világnapjához kapcsolódó programok a héten, Csolnokon szombaton 18 órától a fúvószenekar koncertjét lehet meghallgatni.

(Borítókép, videók: Nagy Tamás/24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában