július 25.

2018.07.24. 14:03

Nyílt nappal várják az érdeklődőket a régészek

A korábbi évek hagyományait folytatva idén nyáron is nyílt nappal várják az érdeklődőket az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai.

Nagy T.

Július 25-én, szerdán nyílt napra várják az érdeklődőket

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Július 25-én 14 órától a Molaj városrészen található Stadion út melletti területen mutatják be a régészek az idén feltárt új részeket, ahol egyebek közt egy harminc méter hosszú, nagyon jó állapotban lévő római csatornát találtak, ami észak–dél irányú, és a Duna felé fut.

– Idén a Limes projekt keretében megvalósuló régészeti fogadóépület helyét ástuk meg a Lechner Tudásközpont támogatásával, itt találtuk meg az ókori csatornát is – mondta Számadó Emese.

Július 25-én, szerdán nyílt napra várják az érdeklődőket
Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

A Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója hozzátette: emellett a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a tavaly feltárt katona- épület munkálatai is folytatódtak, ahol a különböző építési periódusokat vizsgálják jelenleg is a régészek. – Ez az épület, ami a 370-es évek leg­elejére készült el és feltehetően 375. november 17-én, I. Valentinianus császár itt halt meg, miközben a kvád követekkel tárgyalt. Illetve néhány nappal később a fiát itt kiáltották ki császárra. Ezen a helyen újabb falakat és helyiségeket találtunk – emelte ki Számadó Emese, aki azt is elmondta, hogy a nyílt napon Brigetio régészeti kincseit ezúttal dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékán helyettese mutatja be.

A helyszíni tárlatvezetés után a szervezők mindenkit várnak a Komáromi Klapka György Múzeum főépületébe, ahol 16 órakor a Római kor utolsó évszázada a Dunakanyarban címmel nyílik kiállítás. A tárlat a visegrádi Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum és az esztergomi Balassa Bálint Múzeum leletanyagából valósul meg.

A kiállítást Buzás Gergely, a Mátyás Király Múzeum régésze nyitja meg, majd ezt követően szakmai előadást tart Gróf Péter régész, a Mátyás Király Múzeum munkatársa. A 2014-ben megtalált római kori fürdőkomplexumot azonban visszatemetik az elkövetkező időszakban, amelyet szintén a Lechner Tudásközponttól támogat, ugyanis a régészek állagmegóvásra nyertek pályázati forrást. Nagy Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában