A. Pál gabriella

2018.09.19. 06:41

A hídépítő múzeumigazgató olyan kiállítást hozott létre, ami országos szinten is egyedülálló

Nemrégiben Kehila Haver díjjal tüntették ki A. Pál Gabriellát, a Tatabányai Múzeum igazgatóját Észak-Komáromban, az Európai Kulturális Nap rendezvényén.

Sugár Gabi

Nemrégiben Kehila Haver díjjal tüntették ki A. Pál Gabriellát, a Tatabányai Múzeum igazgatóját Észak-Komáromban, az Európai Kulturális Nap rendezvényén.

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

– A díjátadó indoklásában kiemelték az idei Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt programját, Az egész világ egy nagyon keskeny híd című kiállítást. Honnan jött az ötlet?

– Évek óta terveztük ezt a kultúra- és vallástörténeti kiállítást. Az elmúlt évben több vallástörténethez kapcsolódó tárlatot is bemutattunk; ősszel a reformáció 500 évét köszöntöttük. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedett a zsidó kultúra is. A Dohány utcai Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár és az észak-komáromi zsidó gyülekezet anyagából állítottuk össze az elsősorban a nyugat-magyarországi, a megyei zsidóságra fókuszáló tárlatot, amely három nagy részből állt. A szimbólumok és párhuzamos magyarázatok mellett A könyv népe rész a zsinagógát és ahhoz kapcsolódó tárgyakat, tevékenységeket, illetve könyvészeti anyagokat mutatta be, az Otthon pedig az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó és a vallási ünnepek tárgyait.

– Az első rész volt a legizgalmasabb…

– Igen, A szimbólumok és párhuzamos magyarázatok részben a víz, az oltár és a fény szimbólumok jelentését jártuk körbe, egymás mellé helyezve a zsidó, a protestáns és a katolikus értelmezést és az ezt segítő tárgyakat. Ehhez a megye református gyülekezeteitől és a bánhidai Római Katolikus Plébániától kértünk és kaptunk a kiállításhoz anyagot, melyek a zsidó tárgyakkal együtt érdekessé és tanulságossá tették a tárlatot. Ehhez választottam a kiállítás mottójául a 85. zsoltárt is: Ima békéért. A kiállítás címe pedig, Az egész világ egy nagyon keskeny híd – de ennek, a 200 éve megfogalmazott mondatnak az a folytatása, hogy az a legfontosabb, hogy soha ne féljünk végigmenni rajta.

– Sikerült hidat építeni?

– Azt gondolom, nekünk hidakat kell építenünk egymás felé, egymás között, hiszen közös problémáink a hagyományos értékek válsága, a hitetlenség, az értéktelenség, a szabadosság, amit annyian és oly tévesen szabadságként értelmeznek, pedig a szabadság ennél sokkal több és sokkal értékesebb. Igen, bízom benne, hogy sikerült a híd alapjait leraknunk.

– Lesznek még hasonló próbálkozások? Hídépítési tervek?

– Hamarosan kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja városnézéssel, kiállításokkal, tárgyak bemutatásával. Jönnek az őszi kiállítások: szeptemberben Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománc művész kiállítása, októberben a cseh és a szlovák testvérmúzeumainkkal közösen összeállított 1956–1968 tablókiállítás nyílik, amely kapcsolódik az október 23-ai ünnepkörhöz. November végén a Szent Borbála Konferenciára Felvidékről hozunk kiállítást. Jövőre vendégkiállítást tervezünk Selmecbányával, Székelyudvarhellyel. Építjük a hidakat. Határon túl is.

A Kehila Haver díj indoklása

„Az elmúlt 5 évben vezetése alatt a Tatabányai Múzeum sokat fejlődött. Állandó és időszaki kiállításai szakmai körökben elismerésnek örvendenek. Kinyíltak a múzeum kapui a nagyközönség előtt, a rendezvények telt házasak, a látogatók mindig tudják, értéket kapnak. A múzeum otthont adott a zsidóság múltjának kutatását bemutató konferenciáknak. Vallástörténeti kiállítások bemutatásakor fontosnak tekintette a hitelességet, a szakmaiságot, a kiegyensúlyozottságot és a vallások közötti megbékélést. Az idei év nagy kihívása volt a zsidó kultúra és vallási kegytárgyak bemutatása. Tatabánya rangos rendezvénye a Tavaszi Fesztivál, amelyet idén nyitórendezvénye Az egész világ egy igen keskeny híd című kiállítás volt. Több éves előkészítő munka, kutatás, rendszerezés és elemzés előzte meg. Szinte egyedülálló, hogy a Dohány utcai Magyar-Zsidó Múzeum anyagából ilyen terjedelmű kiállítás vidéken létrejöhetett. Szakmai körökben elismerést váltott ki.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában