Európa kulturális fővárosa

2018.01.28. 16:52

Mesemondók estjével nyitott a kultúra európai éve Leeuwardenben

A Hollandia észak-nyugati részén található város Friesland tartomány fővárosa, szombat óta pedig Európa egyik ez évi kulturális fővárosa. 2018-ban a másik európai kulturális főváros a máltai Valetta.

Szombat este Leeuwardenből hatalmas koncertteremet varázsolt több száz zenész és énekes. Bár Leeuwardenről nem beszélnek olyan felkapott kulturális metropoliszként, mint  Amszterdamról vagy Rotterdamról, a város szeretné megmutatni, hogy mennyire kreatív és kitartó. Több száz eseményt terveznek a kulturális évad alkalmából, egyebek mellett olyan kérdésekkel is foglalkoznak majd, mint a szegénység, az idősödés és az éghajlatváltozás.

„Megmutatjuk, hogy a kultúra lehet a változás eszköze” – emelte ki Claudia Woolgar, a kulturális program igazgatója.

A szombati ünnepélyes megnyitó alkalmából több száz múzeumban, kávéházban és magánházakban is szerveztek mesemondó estét, ahol történetek, mítoszok és legendák hangzottak el.

Az Európai Bizottság korábbi ismertetése szerint Leeuwarden az évad alatt mintegy 800 programjával a Frízföld régió és Európa közösségeinek megerősítésére és összekapcsolására törekszik.

Európa kulturális fővárosa 2017-ben a dániai Aarhus és a ciprusi Páfosz volt. 2019-ben a bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!