a népi kultúra ereje

2019.11.09. 06:29

Még szorosabbra fűzték a kenderkések a szovátai testvériességet

A közelmúltban Szovátára látogatott a tatai Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola. A kint töltött idő tovább erősítette a két város kapcsolatát, kulturális, oktatási és közösségi szinten egyaránt.

Szűr Annamária

Szovátára látogatott a tatai Kenderke. A kint töltött idő tovább erősítette a két város kapcsolatát, kulturális, oktatási és közösségi szinten egyaránt.

Forrás: Sirülők Néptáncegyüttes

A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola oktatási konferencián vett részt és továbbképzést tartott a helyiek felkérésére a Fürkész komplex népművészeti projektoktatás bemutatására a közelmúltban a romániai Szovátán, de messze nem csak oktatásügyi dimenziói voltak a kint töltött időnek. A 20. Tatai Sokadalomban köttetett barátság a szovátai Sirülők és a kenderkések testvér­együttesi kapcsolattá erősödött. Ennek folyományaként a kenderkések tartalmas kiránduláson vettek részt.

Kun Katalin, a művészeti iskola igazgatója, Fürkész-programalapító elmondta: önkormányzati szinten Tata és Szováta is segítette a színvonalas, változatos programok megvalósulását, hogy a felek mind többet tanulhassanak egymástól hagyományőrzés, -átadás, közösségépítés és programszervezés tekintetében is.

A testvériesség is még erősebbé vált a kint töltött idő alatt: barátságok szövődtek, a tatai gyerekek testközelből, mondhatni a forrás közelében ismerhették meg a népi mesterségeket, a külhoni magyarság életét, szokásait. Mindeközben pedig ők maguk is erősebb közösséggé kovácsolódtak, hála többek között Pőcze Gyöngyinek, Szabó Tibornak és Gellén Péternek, a Kenderke ifjú pedagógusainak, akik új lendületet nem csupán a gyerekeknek, de a műhely egészének is.

A táncházakban is együtt ropták a kenderkések vendéglátóikkal (Fotó: Sirülők Néptáncegyüttes)

A tataiak a környék látnivalóinak felfedezése mellett református istentiszteleten is részt vettek, átadva az itthoni gyülekezet testvéri üdvözletét, valamint két rendezvényen is felléptek: a VI. Székelyföldi Vadásztalálkozón és a III. Bekecsalja Néptánctalálkozón, nagy sikert aratva.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2430801270302773&id=1416597008389876&__xts__%5B0%5D=68.ARCq9bn4D_y986Epwpt8-UvKbAvL5kuVDsrl8dt8jQwyIXhuXe4YDVIva_lGzkdfiA39Oz93qN96t7TQ4IJnCi6P9QoxrN3xOp1dWsIzkYgeCLtEuSypFZZVOEmeiH-0yPhsd57l7ftynY8xJ2_eDsGSK25E6I27gtLDSq8A1gE_SNIY9Udo549tmAaYyP6EQPkZsXjOaVAPtMCqvt1cvTQpflWE7vFMtXEh11x0xfNGKNJoK_9Dph_OrfAuo5wwHAc7Ra-ETRGysspRyy4opWtLmzi59oAyKk9ICOT_tW2BgbecggEOBjcAu4UBb9moxog3ZO2kC61TfwB999mxa13LCpODOJeQ-r0FuZdcLm2e1NuRS6hWaK8KBKRewzHVOGaFWs2be4Pc51pwUaKjbm8_g_X5r_Chv53zFXXfkacsKBhCjDOI7jMrW2Byzq5BfZ-jGKp7kcuWrGsh072x0d14hg&__tn__=-R

Az oktatási konferencia ötletgazdája Petőné Sáradi Zsuzsanna, a Tatai Kertvárosi Óvoda vezetője volt, ő a város képviseletében foglalta össze az óvodai népi nevelés és a Fürkész-program előnyeit, gyakorlati megvalósítását a mindennapokban. A 65 résztvevőnek elárulta például, hogy a fürkészes óvodások kiemelkedő eredményeket mutatnak már az iskola első hónapjában, tagozatos képzésben is.

A Fürkész 4D komplex népművészeti oktatást a Kenderke saját maga dolgozta ki, és már a magyarországi pedagógusképzésbe is bekerült a Károli Gáspár Református Egyetemen valamint számos hazai továbbképzést szerveztek már tanítóknak és óvodapedagógusoknak. A program fő elemei: hallás után tanított hangszeres oktatás pásztorfurulyán, népi játék keretében koordináció fejlesztése és tánctechnikai alapozás, rámajáték, kézműves-foglalkozások. A szovátai volt az első külhoni továbbképzés.

A konferencia vendége volt Farkas Emőke, aki Hulinné Gyenizse Judit mellett a Fürkész-program egyik kidolgozója is. Emőke jelenleg a Petőfi-program ösztöndíjasaként Halmágyon vezet gyermekfoglalkozásokat és segít őrizni a helyi szórványközösség hagyományait, gazdagítani kulturális életüket.

Helyi mesterekkel is találkoztak a tataiak (Fotó: Sirülők Néptáncegyüttes)

A halmágyi gyerekekkel most megmutatta, hogy a konferenciáig eltelt öt hét alatt milyen fejlődést értek el a Fürkész-programmal.

– A száraz földből is virág nyílik, ha hiszünk a csodában, s minden nap azt a keveset megtesszük, ami ránk van bízva. A nagy csodák talán ebben állnak. A konferencia végén a közönség bekapcsolódott a gyermekek énekébe mintegy elismerve lelkesedésüket, teljesítményüket, és hihetetlen erővel énekeltük: „Hazám, hazám, édes hazám, bárcsak határid láthatnám, látom füstjét, sej, de csak alig, hogy az égen kavarodik! – idézte fel.

Kun Katalin hozzátette: „Szeretet és gondosság vett minket körül, amiért külön köszönet illeti Kiss Jánost, Kiss Enikőt, Tőkés Lórántot és feleségét. A fáradságot nem ismerő gondosságból a két együttes közös jövőjének tervezésére is jutott idő, építő gondolat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában