június végéig

2019.06.08. 16:30

Még látogatható a Szépművészeti Michelangelo-kiállítása

A 16. századi itáliai rajzművészetet bemutató tárlaton Leonardo és Raffello rajzait is megnézhetik az érdeklődők.

Budapest, 2019. április 5. Látogatók Michelangelo Léda és a hattyú címû festménye elõtt "A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzmûvészet" címû kiállításon a Szépmûvészeti Múzeumban 2019. április 5-én, a tárlat megnyitóján, mely egyben a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóeseménye is. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Június végéig látogatható A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a Szépművészeti Múzeumban, ahol Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik nyolcvan művével találkozhat a közönség.

A nagyszabású tárlat más munkák mellett azt a rajzot is bemutatja, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben, és a tizenkét-tizenhárom éves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosítottak – közölte a Szépművészeti Múzeum.

A kiállításra Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba.

A reneszánsz művészeket elsősorban az emberi test ábrázolása érdekelte, Michelangelo művészetének középpontjában a férfiakt állt. A Sixtus-kápolna boltozatán megfestett erőtől duzzadó, dinamikus pózokban megragadott alakjai generációk számára jelentettek inspirációs forrást – emlékeztet a közlemény. Ezért a tárlat fókuszában Michelangelo 29 alaktanulmánya áll: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig.

A Szépművészeti két hónapja nyílt kiállításán eddig csaknem 75 ezer látogató alkothatott képet Michelangelo kiapadhatatlan alkotóerejéről és géniuszáról, a mester hírnevét megalapozó legendás műveihez – mások mellett a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez, a Medici-síremlékekhez, az elveszett Lédához és az Utolsó ítélethez – készült rajzain keresztül – közölte a múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!