út a zenéhez

2020.02.26. 17:37

Magyarországi bemutatóra készül az Óbudai Danubia Zenekar

A Sosztakovics-szimfónia a zeneszerző talán legjobb szimfóniája, annak ellenére, hogy az V. vagy a X. árnyékában nem sok figyelmet kapott.

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével pénteken a budapesti Zeneakadémián.

Az Út a zenéhez sorozat hangversenyének első részében Schubert VIII. (h-moll, „Befejezetlen”) szimfóniája csendül fel. Schubert ereje teljében, 1822-ben komponálta a művet, a bemutatóra mégis csak 1865-ben, halála után csaknem négy évtizeddel került sor. Azóta a „Befejezetlen” szimfónia sikere és népszerűsége töretlen – közölte a zenekar.

A Magyarországon elsőként pénteken hallható Sosztakovics-szimfónia a zeneszerző talán legjobb szimfóniája, annak ellenére, hogy az V. vagy a X. árnyékában nem sok figyelmet kapott. Ebben Sztálinnak is komoly szerepe lehetett, aki éppen a bemutató idején intézett személyesen vezérelt kultúrpolitikai támadást Sosztakovics ellen.

Ennek aztán a szimfónia is áldozatul esett, a szerző úgymond „visszavonta” a művet, amely duzzad az erőtől, az ötlettől, a nyers és férfias szépségtől.

Borítókép: facebook / Óbudai Danubia Zenekar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!