népzene

2018.12.27. 16:45

Magyar és indiai tájakon a Muzsikás együttessel

Ők voltak az elsők, akiknek sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust

Debrecen, 2015. november 25. Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel (b-j) a Muzsikás együttes és a debreceni Kodály Filharmonikusok Csak tiszta forrásból címû közös koncertjén a debreceni Kölcsey Központban 2015. november 24-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A világhírű Muzsikás együttes hagyományos, év végi koncertjén régmúlt világba repíti a hallgatóságot. December 28-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben nem csupán magyar népzenét, hanem indiai zenét is játszanak az indiai Folks of Bengal zenekar közreműködésével – írja a Kultúra.

Az 1973-ban alakult, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes, a World Music Expo WOMEX díjának 2008-as kitüntetettje egyaránt játszik folk-, népzenei és világzenei eseményeken, s nem idegen tőlük a jazz, a kelta, a zsidó vagy az alternatív zene sem.

Ők voltak az elsők, akiknek sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, mint a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, a Théâtre de la Ville, a Santa Cecilia Akadémia vagy a Carnegie Hall.

Mostani koncertjükön Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel távoli magyarlakta vidékekre kalauzol, ahol a népzene a mindennapi élet részeként épült be a hétköznapokba. Hol örömforrásként, a mulatozás alapjaként szólalt meg, hol gyógyírként a bajra, léleknyugtató, feszültségoldó szerként is, akár a gyász idején.

Emellett az indiai Bengál tradicionális dallamai is felcsendülnek a Debalina Bhowmick vezette Folks of Bengal zenekar közreműködésével. Fellép még Petrás Mária énekesnő, a Fölszállott a páva vetélkedő egyik ifjú tehetsége, Kacsó Hanga, a Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncospár, valamint a Corvinus Táncegyüttes.

Borítókép: Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel (b-j) a Muzsikás együttes és a debreceni Kodály Filharmonikusok Csak tiszta forrásból című közös koncertjén a debreceni Kölcsey Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!