Adjátok vissza a hegyeimet!

2019.10.17. 13:16

Karácsony lenácizta Wass Albertet

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja a Facebookon osztotta ki Karácsonyt ezért az otrombaságáért.

Debrecen, 2015. november 19. Wass Albert szobra, Györfi Sándor szobrászmûvész alkotása a Székelyek parkjában, Debrecenben 2015. november 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Index választási műsorában Karácsony Gergely frissen megválasztott ellenzéki főpolgármester fogta magát és lenácizta Wass Albert erdélyi magyar írót és költőt. Nem várt helyről kapott ezért pofont – hívja fel a figyelmet a 888.hu hírösszefoglalója.

„Mondjuk a Wass Albert térnek nem nagyon örülök, megmondom őszintén, tehát a Széll Kálmán legalább nem volt – hogy mondjam – náci vagy náci kollaboráns. [...] Wass Albert írói munkássága nem írja felül politikai munkásságát”

– fejtette ki Karácsony Gergely, miután főpolgármesteri megválasztását követően az utcák átnevezéséről kérdezték.

A magyarok által a 12 legnépszerűbb regény alkotói közé sorolt Wass Albert lenácizása azonban nem maradt visszhang nélkül, még a saját táborában sem. Ugyanis Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja a " target="_blank" rel="noopener">Facebookon osztotta ki Karácsonyt, mely szerint

Wass Albert kultusza szimbolikusan mást jelent ma a jobboldaliak számára, mint Wass Albert tényleges személye.

Karácsony Gergely azzal, hogy a nácinak nevezte Wass Albertet, nem őt magát, hanem azokat a konzervatív budapestieket és vidéken élőket sérti meg, akik felé az ellenzéknek most gesztusokat kell gyakorolnia.

Mi több, Karácsonyt eddig valószínűleg nem zavarta Wass Albert „nácisága”, ugyanis 2011-ben éppen Zuglóban nevezték át a Jobbik kezdeményezésére a XIV. kerületi Pákozdi teret Wass Albert térre.

Mint ismert, 2005-ben A Nagy Könyv című hazai felmérésben a közönségszavazatok alapján az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult Wass Albert. A funtineli boszorkány című művét a szavazók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.

Borítókép: Wass Albert szobra, Györfi Sándor szobrászművész alkotása a Székelyek parkjában, Debrecenben 2015. november 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!