mai harisnyás pippi

2020.01.14. 15:45

Kampányt indít a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái

A három Pippi-regényt 77 nyelvre fordították le, majdnem 65 millió példány kelt el belőlük világszerte.

Anne Talhofer dressed as Pippi Longstocking presents a special stamp displaying Swedish author Astrid Lindgren, 13 November 2007 in Berlin. The stamp is launched to honor Lindgren, who would have been 100 in 2007. Born November 14, 1907 in the southeastern Swedish town of Vimmerby, the writer revolutionised the world of children's books with such beloved characters as Emil of Maple Hill, Madicken, Karlsson-on-the Roof and Ronia the Robber's Daughter. AFP PHOTO DDP/MICHELE TANTUSSI GERMANY OUT

Forrás: AFP

Fotó: ddp images/AFP

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy „a világ legerősebb kislánya” erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.

A svéd gyerekkönyvíró leghíresebb hőse, a vörös, szeplős, copfos, felemás zoknis, rettenthetetlen Harisnyás Pippi első kalandja 75 éve jelent meg nyomtatásban Svédországban. Az évforduló alkalmából az író nevét viselő családi vállalat kedden a Save the Childrennel közösen kampányt indított a gyerekekért A mai Harisnyás Pippi (Pippi of Today) címmel.

A kampány nevével annak a sok millió kislánynak a helyzetére akarják felhívni a figyelmet, akik háborúk és más gondok miatt arra kényszerülnek, hogy elhagyják a hazájukat.

„Pippi nem csak egy jókedvű kislány. Egy nap megérkezik egy kisvárosba, ahol egyedül kell élnie és megállnia a helyét, és ez sikerül is neki. Ma sok lány van ugyanebben a helyzetben, a szüleik nélkül kell élniük idegen helyen. Ők a mai Pippik, innen a kampányunk neve” – magyarázta Olle Nyman, Lindgren unokája a dpa német hírügynökségnek.

Amellett, hogy a Lindgren-leszármazottak felhívják a figyelmet a szüleik nélkül élő lányok helyzetére, adományokat is gyűjtenek a Save the Children gyereksegítő alapítvány támogatottjai számára.

Astrid Lindgren (1907-2002) egész életében fellépett a gyerekek érdekében, kiállt az erőszak ellen és a kisebbségek védelmében.

A Lindgren-könyvek legnépszerűbb hősnőjének nevét az írónő lánya, Karin Nyman találta ki, amikor a második világháború alatt egyszer hosszabb ideig beteg volt, és arra kérte az édesanyját, hogy meséljen neki egy Harisnyás Pippi nevű lányról.

Az első Pippi-regény 1945-ben jelent meg, címe a hősnő neve volt, ezt két folytatás követte (Harisnyás Pippi hajóra szál és Harisnyás Pippi a Déltengeren), később sok kisebb történetet is kiadtak a főszereplésével.

A három Pippi-regényt 77 nyelvre fordították le, majdnem 65 millió példány kelt el belőlük világszerte.

Pippi idei évfordulójára Olle Nyman több dolgot is tervez Svédországban, Németországban és máshol is, sok esemény május 21., Karin Nyman születésnapja körül lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!